Fejlesztés

2023.12.14. 20:00

Átadták az új Állatvédelmi Kompetencia Központot Veszprémben

Hivatalosan is megnyílt csütörtökön a veszprémi Állatvédelmi Kompetencia Központ.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos kijelentette: amikor Orbán Viktor miniszterelnök felkérte arra, hogy országosan is az állatvédelemért dolgozzon, az első ambíciója az volt, hogy szűkebb hazájába, Veszprém és térségébe hozzon egy olyan kiemelkedő mintaprojektet, amelyre lehet építeni. – Ehhez kellenek azok a civil állatvédők, akik harminc éve életben tartják az állatvédelmet Magyarországon – mutatott rá. – De kell egy tettre kész város is, amellyel egy nagy álmot válthatunk valóra, és ezáltal létrehozhatunk egy olyan állatmenhelyet, amelyre az egész ország előtt büszkék lehetünk. 

Kiemelte Czink Vivient, aki elvállalta ezt a nem éppen könnyű munkát, a Pumi Alapítványt, amelynek tagjai az első szóra vállalták a feladatot, és az Olt-Alom Egyesületet, amely a kezdetektől az ügy mellett állt. Ovádi Péter a kormányhivatal gyors munkájáról is szólt, hiszen ahogy fogalmazott, "az engedélyezési eljárás rekordsebességgel történt meg". 

– Az volt a célunk, hogy együttműködjenek az állatvédelemben dolgozó emberek – mondta. – A menhely nyisson a társadalom felé, ne egy elszigetelt helyként működjön. A legfontosabb az, hogy a jövőkép is megjelenjen a menhelynél: az, hogy Magyarországon hogyan fogunk húsz év múlva egy jobb állatvédelemről beszélni, amelynek alapja a felelős állattartásra való felhívás. 

Egy ambíciójáról is beszélt a kormánybiztos, ami nem volt más, mint hogy a civileket összehozzuk a szakmával. Szerinte a kompetenciaközpont ennek is kiváló helyszíne lesz. 

Porga Gyula, Veszprém polgármestere az eseményen elmondta, nem a hagyományos utat választották, azaz ezúttal nem évről évre, mindig egy kicsivel jobbá tettek valamit, hanem álmodtak és építettek egy olyan intézményt, amely az országban talán sehol nincs.

– Volt bennünk annyi ambíció, meg bátorság, hogy valami teljesen mást csináljunk, mint korábban – mondta a városvezető. – Itt alapvetően más gondolat jelenik meg, más minőség, egy XXI. századi Állatvédelmi Kompetencia Központ, amely nem csak egy funkcióra jött létre. Bízunk benne, hogy egy szemléletformáló, az oktatásba szervesen illeszkedő olyan helyszínné válik, amelyre minden veszprémi büszke lehet. Remélem, hogy az állatvédelem gondolata gazdagabb lesz Veszprémben.

A Pumi Veszprémi Állatmenhely Alapítvány kuratóriumi tagja, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Oberfrank Pál az átadás kapcsán arról beszélt, eljutottunk odáig Magyarországon, hogy egy ilyen nagy ügyet felkarolnak a felek. – A kuratórium olyan tagokból áll, akik látszólag nem kapcsolódnak az állatvédelemhez, viszont van valami, ami talán összeköt minket: az, hogy mindig nagyban gondolkodunk – fogalmazott a direktor. – Ugyanígy gondolkodom a saját szerepemről is, mint a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, aki elmondhatja azt, hogy a színház – talán egyedi módon ebben az országban – hatalmas szerepet vállal, amikor a társadalomra gondol, vagy azokra az emberekre, akiknek nemcsak színházi előadást akar adni, hanem valami olyan többletet, amit talán sokszor szavakkal nem lehet megfogalmazni. Mert az együttlét, a tekintet, a lelki összekapcsolódás az, amely erősít bennünket. 

A Pumi Veszprémi Állatmenhely Alapítvány ügyvezető igazgatója, Czink Vivien elmondta, hat kennelsoruk van, mindegyikhez külön kifutó tartozik. A 38 kennelben maximum 50 kutya helyezhető el. De épült négy macskaházuk is, amelynek belső területe több mint 14 négyzetméter. Kilenc macska helyezhető el macskaházanként, ami 36 férőhelyet jelent, illetve mindegyik macskaházhoz tartozik külön kifutó. – Helyet kapott még a kompetenciaközpontban egy kutyafuttató is, a jövőben pedig önkénteseket, szakmai gyakorlatosokat és örökbefogadókat is várunk – tette hozzá.

Fontos, hogy csütörtöktől nyitva vannak, viszont előre egyeztetett időpontban látogatható az Állatvédelmi Kompetencia Központ. A kutyusok elsősorban a veszprémi ebrendészeti telepről kerülnek majd ide, amit jelenleg az Olt-Alom alapítványa működtet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában