Advent harmadik vasárnapján

2023.12.17. 19:58

Az örömöt jelképező gyertya is ég már – Gyertyagyújtás Veszprémben (képgalériával)

Advent harmadik vasárnapja előestéjén a veszprémi Árpád-házi Szent Margit-plébániatemplomban közösen gyújtotta meg az adventi koszorú harmadik gyertyáját Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató, plébános, Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője és Porga Gyula, Veszprém polgármestere.

Juhász-Léhi István

Tornavölgyi Krisztián plébános, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és Porga Gyula polgármester gyújtotta meg a harmadik gyertyát

Fotó: Nagy Lajos

– A lelki öröm színe a katolikus egyházban a rózsaszín, és ez az öröm vasárnapja egy kicsit megtöri az adventi bűnbánatot, és emlékezteti rá az embereket, hogy hamarosan itt van Jézus eljövetele az örök életre – emlékeztetett Tornavölgyi Krisztián.

Úgy fogalmazott, egyre kevesebb a jó kedélyű, boldog ember, talán azért is, mert sokan az anyagiaktól várják kizárólagosan az örömöt. Kétségtelenül ezt meg is lehet kapni ideig-óráig, de ez a múló elégedettség gyorsan elhalványul. 

– Próbáljunk egy pillanatra belegondolni: Isten, az Úr, a mindenség teremtője, aki van, és annyira szereti teremtményét, az embert, hogy testet öltött, hússá lett, ahogy János apostol is megfogalmazza az evangéliuma kezdetét – mondta, és hozzátette, az Isten világa és az ember világa között van átjárás: Krisztusban. Felhívta a figyelmet, a fények, az ajándékok, mind csak másodlagos dolgok, ezek következmények, hiszen a karácsony örömforrása Jézus Krisztus. 

Ünnepi beszédében Porga Gyula elmondta, fontos, hogy egy közösségnek az ünnepe sugározzon ki, ne csak a családi körben, hanem szélesebb közösségben is. 

– Az advent a várakozás ideje – fogalmazott. – Amikor hétről hétre egyre jobban közeledünk a fényességhez. Ez az időszak arra is jó, hogy egyfajta számvetést tegyünk, kicsit elcsendesedjünk a napi rohanó világból. Legyen alkalmunk arra, hogy egy kicsit megálljunk, és végiggondoljuk azt, hogy honnan hova jutottunk, mik a legfontosabb értékeink. 

Úgy vélte, az a legfontosabb, hogy ott van nyugodt és jó életünk, ahol az emberi viszonyaink is rendezettek, ahol a konfliktusokat emberi módon tudjuk kezelni. Észrevesszük, aki segítségre szorul, ahol senki nem érzi magát egyedül.

– Mi, veszprémiek talán egy kicsit közelebb kerültünk ebben az évben egymáshoz, hiszen számos olyan alkalom volt az elmúlt időszakban, ahol, amikor ezt megtehettük. Erősödjünk, kerüljünk egymáshoz közelebb, nyitott szívvel próbáljuk elfogadni a másikat – fogalmazott a városvezető.

A gyertyagyújtás után a francia Tempvs Fvgit énekegyüttes adott telt házas koncertet. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában