Hangulatos program

2023.12.29. 13:58

Fények estje dalokkal, versekkel Eplényben

Fények estje címmel második alkalommal rendezett rendhagyó karácsonyi kulturális programot Justin Andrea és Pócsik József advent időszakában a Bóbita-házban.

Szabó Péter Dániel

A házigazdák, Justin Andrea és Pócsik József az ünnepi fények felkapcsolása után

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Közel húsz évvel ezelőtt, 2004 decemberében a hollandiai Delft városában találkoztam először a Fények estje kezdeményezéssel. Andrea lányom ott élt akkor, s hozzá érkeztem látogatóba. Egy ködös, téli estén kettesben igyekeztünk az óváros felé. Az 1300-as évek végén épült templom tövéhez érve láttuk, hogy a tér megtelt emberekkel. Mindenki énekelt, egy színpadról zenekar kísérte őket. Mit is csatlakoztunk. Amikor a hollandok meghallották a számukra idegen magyar nyelvet, maguk közé vontak minket – mesélte lapunknak az eplényi Bóbita-ház udvarán tartott rendezvényen a Justin Andrea.

A házigazdától megtudtuk, végül egy közös visszaszámlálást követően felgyúltak a holland városka terén a karácsonyi fények.

– Éreztem, hogy ezt a hangulatot magammal fogom hozni Magyarországra, s minden évben fel fogom idézni. Négy esztendővel később a bakonyoszlopi gyermekotthonba kerültem intézményvezetőként. Munkatársaimmal a szeretetet, a biztonságot próbáltuk megadni az ott élő gyerekeknek. Már az első adventkor előálltam az ötlettel, hogy rendezzük meg a Fények estjét a Bakonyban is. Jöjjünk össze mindannyian, terítsünk asztalt, énekeljünk és mondjunk verseket, gyújtsuk meg a fényeket. Tíz éven át így ment ez, a gyerekek nagyon megszerették. A mi ünnepünkké vált, a nagy családé – mondta el az eplényi Bóbita-ház udvarán tartott rendezvényen a házigazda, Justin Andrea.

2022-ben aztán úgy döntött, hogy lakhelyén, Eplényben is megrendezi a Fények estjét. A siker nem maradt el, így decemberben már második alkalommal hívta és várta bakonyi vendégházuk udvarára a barátokat, ismerősöket, szomszédokat. Akik jöttek is szép számmal, nézték és hallgatták az erre az alkalomra összeállított, karácsonyi hangulatú verses-zenés ünnepi műsort, amelyben a házigazdák, Justin Andrea és Pócsik József mellett a tési Bakony Virágai Népdalkör, valamint Kiss János, Körmöci Judit és Gianfranco Campanari lépett a közönség elé.

A tési Bakony Virágai Népdalkör is fellépett az eplényi rendezvényen
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A versek és dalok után aztán – ahogy Hollandiában – együtt számoltak vissza tíztől a megjelentek, s végül felgyúltak az udvaron az ünnepi fények, megkoronázva ezzel a programot, ami jó hangulatú beszélgetéssel és szeretetvendégséggel zárult Eplényben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában