Gombor József trafológus emlékére

2023.12.30. 09:00

Kihunyt a lámpás, már csak az örökmécsesben ragyog  a fénye

Nagy veszteség érte Veszprém és környékének helytörténeti, honismereti és ipartörténeti társadalmát. 88 éves korában elhagyott bennünket Gombor Jóska bácsi, a veszprémi trafológus. Jól ismertük a helytörténeti és értékőrző körökben, több helytörténeti témában osztotta meg gondolatait és tudását, számos értékőrző előadáson vett részt.

Jákói Bernadett

Gombor József Veszprém trafológusaként villamosságtörténeti gyűjteményével és felmenői munkásságának örökségével gazdagította a város ipartörténeti értékeit

Fotó: Jákói Bernadett

Mint ősrégi veszprémi lakos, évtizedek óta igyekezett megmenteni négygenerációs felmenői felbecsülhetetlen szakmai hagyatékát. Próbálta megérteni és megértetni, eligazodni a mai, modern kor jelenségeiben, a digitális technika vívmányaiban, emellett párhuzamosan emlékezett és emlékeztetett a múlt dicső iparosaira, nagyra becsülte az iparosszakma minden értékét, bár a mai vállalkozói szellemiséggel nem mindig értett egyet. Büszke volt családjának múltjára, nagyapjának munkásságára, az első acetilénlámpa beüzemelésére, ami Veszprémben az ő szakmai kiválóságának köszönhetően gyulladt fel az 1898-as évektől a város közterein. A közintézmények villamosítását is a felmenői, később már a fiatal Gombor József szaktudása fémjelezte. 

Idősebb korában ismerkedett meg a számítógéppel, igyekezett a több évtizedes tapasztalatait, tudását az közösségi oldalakon megosztani, próbált haladni és eligazodni a kor kommunikációs csatornáin is, fiatalokat meghazudtoló módon kezelte és követte a szakmájának híreit. Veszprém helytörténeti értékeit, az egykori városi élet minden értékét igyekezett bemutatni, megértetni a szakma mai képviselőivel. Mert ez is volt a küldetése. Számára fény a dicsőség volt, ami felmenőinek apára fiúra szálló hagyatékait világította meg.

Sajnos az utókor nehezen értette meg a törekvéseit, s ezáltal nem a kívánt, megfelelő helyen hagyta az értékes trafológiai gyűjteményét. Jóska bácsi tudta, mi az iparosság és kik voltak az iparosok, és azt is, mi a mesterség és a szakma közötti különbözőség. A Csomay-oszlop megőrzése és helyreállítása munkásságának végső, küzdelmes missziója volt. Ismerte a völgyhíd megépítésének történetét, érdekes emlékeket, eseményeket, régi fotókat osztott meg a múltbéli állapotáról, legfőképpen a híd villamosításáról. Élő legenda volt, aki a jövőnek üzenve óvta-védte a régi városi emlékeket...  Egy neves iparoscsalád utolsó generációjaként aludt ki a fény véglegesen Veszprém hely- és iparostörténeti utcácskájában, ahol ő volt a mai napig is a lámpagyújtogató. 

Mindvégig bízott benne, hogy felbecsülhetetlen lexikális tudását, szakmai bölcsességét és kiváltképp élete szakmai gyűjteményét méltó módon őrzi meg a jövőnek Veszprém város közössége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában