Felelős döntés

2023.12.22. 17:20

Ovádi Péter kormánybiztos: Ne legyen élő állat a karácsonyfa alatt!

A karácsony a szeretet, az összetartozás és az ajándékozás ideje. Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kér mindenkit, hogy ebben az ünnepi szezonban gondolják át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit. Az állatok nem csupán ajándékok, hanem érző, gondoskodást igénylő lények, tartásuk hosszú távú elköteleződést és felelősséget jelent.

Kovács Erika

Szomorú tekintet egy menhelyen. Könnyen ide kerülhetnek a négylábúak, ha felelőtlenül vásárol valaki ajándékba élő állatot

Fotó: Kovács Erika/Napló

Azt mondta, az állatvásárlás gyakran ahhoz vezet, hogy az új állattartók nem tudják megfelelően ellátni az állatok igényeit. Ez számos esetben az állatok elhanyagolásához, szükségtelen szenvedéséhez vagy állatmenhelyre leadásához vezet, ami elkerülhető lenne az alaposan átgondolt és felelős döntés meghozatalával – hangsúlyozta a kormánybiztos. Hozzátette, gondoljuk át alaposan az élő állatok ajándékozásának következményeit, és válasszunk más meglepetést, hogy mindenki számára boldog és békés legyen az ünnep. 

Élő állat vásárlása helyett érdemes megfontolni több lehetőséget karácsonyi ajándékozáskor. Így például adományozzunk civil állatvédő szervezeteknek vagy önkénteskedjünk az állatmenhelyen. Támogassuk azokat a civil állatvédő szervezeteket, melyek gazdátlan állatok gondozásával foglalkoznak. Az adományozásnál, önkénteskedésnél láthatjuk ott élő állatok életét. Ajándékozzunk örökbefogadási lehetőséget. Számos állatmenhely lehetővé teszi, hogy virtuálisan örökbe fogadjunk egy állatot, támogatva ezzel gondozását, anélkül, hogy otthonunkba vinnénk. Hívjuk fel a figyelmet a Gazdijogsira. Ajándékozzunk könyveket, tananyagokat, melyek az állatok gondozásáról szólnak, segítve ezzel az állatok iránti tudatosság növelését. Az online ingyenesen elérhető Gazdijogsi program felkészíti a leendő állattartókat a felelős döntés meghozatalára.  Ha valaki valóban szeretne állatot ajándékozni, várjon az ünnep utáni időszakig, és döntsön felelősen, figyelembe véve az állat igényeit és a leendő állattartó életkörülményeit.

Dr. Koska Hedvig állatorvos hangsúlyozza: „Minden évben számos esetben látjuk, hogy az ünnepi időszakban vásárolt állatokat elhanyagolják, menhelyekre adják, más módon szabadulnak meg tőlük, mert az új állattartó nem volt felkészülve a gondozásukra. Az állatoknak folyamatos gondoskodásra, szeretetre és stabilitásra van szükségük, amit egy impulzív döntés nem alapoz meg. Az állattartás felelősségteljes döntést igényel. Gyakran tapasztaljuk, hogy az állattartók nincsenek tisztában az állatok specifikus szükségleteivel, mely indokolatlan szenvedést okozhat az állatnak. Az alultápláltság, az elhízás, a megfelelő állatorvosi ellátás hiánya, vagy a nem megfelelő környezet komoly állategészségügyi problémákhoz vezethet, ami az állat és a tulajdonos számára is nehézséget, szenvedést jelenthet.” 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában