Bányász hagyományőrzés

2023.12.18. 17:57

Szent Borbála-napi megemlékezést tartottak Várpalotán, rendhagyó helyszínen

A bányász hagyományőrzésben élen járó civil szervezet, a Rákóczi Telepi Baráti Kör hosszú évek óta minden év decemberében megemlékezik a bányászok védőszentjéről, Szent Borbáláról, akinek tiszteletére emlékművet is emeltek a róla elnevezett téren. Idén azonban a zuhogó eső miatt nem ott, hanem a Rákóczi Telepi Tagiskola folyosóján felállított bányászvitrinnél tartották meg a megemlékezést.

Szabó Péter Dániel

Einreinhof Attila, a megemlékezést szervező Rákóczi Telepi Baráti Kör elnöke a bányászvitrin előtt

Fotó: Szabó Péter Dániel

– Fontos számunkra ez a nap, nem csupán azért, mert Szent Borbála a bányászok védőszentje. 2009-ben ugyanis éppen ekkor avattuk fel az emlékművet, M. Nagy József szobrászművész alkotását, ami a várpalotai bányászat évszázados történetét dolgozza fel – mondta el köszöntőjében Einreinhof Attila, a Rákóczi Telepi Baráti Kör elnöke. 

Szent Borbála a hirtelen halállal járó veszélyes szakmát űzők, így többek között a kohászok, a tüzérek, az ágyú- és harangöntők, valamint a bányászok védőszentje is. Legendáját Zöld Istvánné idézte fel az eseményen. 

Katona Csaba alpolgármester a hagyományok fontosságáról beszélt köszöntőjében. 

– Őrzik közös emlékeinket, amelyek a családi, közösségi, települési és nemzeti identitásunkkal összetartozásunkat táplálják. A magyarság hosszú története során ugyan számtalanszor megélte, hogy közös értékeinket, hagyományainkat megpróbálták erőszakkal megváltoztatni, eltüntetni. Ez most sincs másként, csak a jelenlegi veszélyt hordozó globalizmus arctalan, a jólét, a szabadság és az igazságosság látszatát keltve emészti fel közösségi értékeinket, hagyományos életmódunkat – mondta el Katona Csaba. 

Kiemelte, ezért is fontos, hogy a napokban a Rákóczi Telepi Baráti Kör együttműködési megállapodást írt alá a PSZC Faller Jenő Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiummal, valamint a Rákóczi Telepi Tagiskolával a bányászhagyományok megőrzése és továbbadása érdekében. 

A megemlékezés zárásaként koszorút helyeztek el a bányászvitrinnél Várpalota Város Önkormányzata, a Bányászhagyományok Ápolásáért Egyesület, a Szivárvány Tagóvoda, a Rákóczi Telepi Tagiskola és a Rákóczi Telepi Baráti Kör képviselői. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában