Kirándulók figyelem!

2023.12.16. 07:30

Újra látogatható a Gulya-dombi parkerdő

A kirándulók, természetszeretők, mozogni vágyók számára jó hír, hogy a parkerdő kezelője elvégezte a fakitermelést, ezért a november elején életbe léptetett erdőlátogatási korlátozást mostanra feloldották.

Benkő Péter

Forrás: pexels.com

Az erdő látogatását amiatt korlátozták, mert az erdészeti gépek mozgása és a fadöntések veszélyeztették volna a kirándulók testi épségét. A munkákkal a cél az volt, hogy az elpusztult vagy erősen lombvesztett egyedeket eltávolítsák, megelőzve a személy- és vagyonbiztonságot veszélyeztető baleseteket. A fakitermelés révén az őshonos lombos fafajok is fokozott növekedésnek indulnak.

A parkerdő tehát újra látogatható, azonban a kezelő jelezte, hogy a közeljövőben várhatók még erdészeti munkák. Januárban kitermelt faanyagot szállítanak el, tavasszal a máglyákba rakott koronarészeket aprítják és szállítják, a talaj kiszáradása után pedig helyreállítják a károsodott földutakat. Hóolvadás után visszavágják a kitermelés során megsérült lombos egyedeket, lenyesik a törött ágakat, majd szintén ekkor kezdik az útszélek vágástakarítását.

A várható munkák már nem indokolják a parkerdő lezárását, viszont továbbra is kérik a konkrét munkaterületek elkerülését, a körültekintő közlekedést és erdőhasználatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában