Színjátszók a kampuszon

2024.01.31. 09:00

A bányászok életét ismerték meg a diákok Ajkán

A csingervölgyi Parkerdőbe az olvasókabinhoz, majd a Bányászati Múzeumba mentek az egyik januári foglalkozáson az Ajka Kampuszon működő színjátszókör tagjai.

Tisler Anna

Komáromi Sándor 1997 óta foglalkozik oktatással, azóta felnőtt egy generáció. Csaknem minden csoportban volt, aki hivatásának is a színházat, a színjátszást választotta

Fotó: Gyarmati László

A múzeum parkolójáig kocsikkal vitték fel őket, majd onnan az olvasókabinig fejlámpával világítva tették meg az utat gyalogosan a felső tagozatos és középiskolás diákok, akik  útközben elképzelték, hogy milyen volt élni abban a korban, amikor még nem létezett villany és autó, így az emberek kilométereket gyalogoltak sötétben, számos veszélynek kitéve. 

Megérkezés után a a múzeum szabadtéri gyűjteményét tekintették meg. Horváth Károly szakmai vezető beszélt a bányászok életéről, akik szintén az erdőn át közelítették meg a munkahelyüket. A diákokat leginkább az ragadta meg, hogy a bányalovak, miután felhozták őket a mélyről, megvakultak. Átélték, hogy milyen lehetett az életük úgy, hogy semmit nem láttak az őket körülvevő világból. Ez a színjátszás egyik fontos része, beleélni magunkat különböző helyzetekbe, a foglalkozáson is gyakorolják ezt.

Színpadi életkép. A színjátszás egyik fontos része, beleélni magunkat különböző helyzetekbe
Fotó: Gyarmati László

Komáromi Sándor drámapedagógustól, a foglalkozás vezetőjétől megtudtuk, hogy a mostani tanévben huszonketten vesznek részt a képzésben. Minden pénteken délután tartják a foglalkozásokat, amiket mindannyian várnak. A szeptemberi kezdéskor össze kell csiszolódniuk a diákoknak, akik a város csaknem minden iskoláját képviselik. Komáromi Sándor 1997 óta foglalkozik oktatással, azóta felnőtt egy generáció. Csaknem minden csoportban volt, aki hivatásának is a színházat, a színjátszást választotta. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában