Lovasbál Sümegen

2024.01.28. 20:00

Az egyik legszebb magyar hagyomány a lovassport

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter az egyik legszebb magyar hagyománynak nevezte megnyitóbeszédében a lovassportot a sümegi Hotel Kapitány teljesen megtelt, 300 férőhelyes dísztermében január 27-én este, amikor a Veszprém Vármegyei Lovasklubok Egyesületének (VVLE) szervezésében átadták a díjakat az említett sportág kiválóságainak. A lovas bálon világszenzációval lepték meg a közönséget.

Kovács Erika

Fotó: Gyarmati László

– Kevés olyan magyar hagyomány, életforma van, mely a legősibbek közé tartozik – érvelt a lovassport mellett Navracsics Tibor. A miniszter megnyitójában kiemelte a fiatalok szerepét a lovassportok megőrzésében. Mint mondta, tisztelettel tekint azokra, akiknek nemcsak passziót, hanem életformát is jelentenek a lovak, mert ők azon dolgoznak, hogy a magyarság életformájának ezt az ősi, nagyon értékes részét átmentsék a jövő nemzedékének. A miniszter a díjátadó gálát az elmúlt év és a báli szezon megkoronázásának nevezte.     

– Külön öröm számunkra, hogy helyet adhatunk a lovas gálának, ugyanis családunk élete, a munkánk évtizedek óta egybeforrott a lovakkal, rendszeresen rendezünk lovagi tornákat – mondta Böjte Éva szállodaigazgató köszöntőjében. Hozzátette, nagy örömmel veszik, hogy a lovassport Sümegen, illetve náluk ünnepel és adja át a díjakat. – Akik most itt vagyunk, azokat összeköti a lovak, a magyar lovas kultúra és a lovassportok iránti tisztelet. Ez a díjátadó gála pedig méltó ünneplése a legkiválóbbaknak, akik az említett hagyományt őrzik, s keményen megdolgoztak lovaikkal az eredményekért – hangsúlyozta az igazgató. 

A megnyitók után a szervezők, így Kocsis László, a VVLE elnöke, a Koppány Lovasudvar tulajdonosa, Unger Fanni, a VVLE elnökségi tagja, a Somló Térség Lovas Egyesület aktív versenyzője és edzője, valamint Szlobodnyik Zsuzsa Anna, az említett egyesület elnökségi tagja, a szentgáli Pokloskút Lovas Sport Egyesület elnöke átadta a díjakat azoknak a lovasok, akik nemzetközi, országos, régiós és vármegyei versenyeken kiemelkedő eredményt értek el. A szervezők elmondták, 24 lovasklub működik vármegyénkben, gyermek és felnőtt tagjaik rész vesznek szabadidős, díjlovagló, díjugrató, military- és fogathajtó versenyeken. 

Az esten világszenzációval ajándékozták meg a közönséget, ugyanis a Papp család lovardájának vezetője, az olasz származású Alessandra Palombini, aki Komatsu nevű éjfekete, gyönyörű andalúz ménnel spanyol iskolai produkciót mutatott be a bálteremben, az emberek között, amelyre a helyiek tudomása szerint még sehol nem volt példa. A lovas erre hat éve készült. – Mi is nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült ez a különleges lovas bemutató, hiszen eddig a próbák üres teremben történek, közönség és fények nélkül. Az biztos, ezentúl rendszeresek lesznek a hasonló produkciók, mondta boldogan Papp Imre várkapitány. 

– Harminc éve lovagolok, a lovak az életem részét jelentik, szenvedély és szépség egyben, fogalmazott a vendégek közül a magyarpolányi Wágner Beatrix, aki férjével, Wágner Péterrel érkezett. Elmondták, szenvedélyükért egyesületet is létrehoztak, hogy mind szélesebb körben népszerűsítsék a hobbi- és túralovaglást. A házukat is úgy alakították ki, hogy a közelben lehessenek a lovak. 

A magyarpolányi Wágner Beatrix és férje, Wágner Péter 
Fotó: Kovács Erika  / Napló

A díjátadó gálaesten és bálon kitűnő muzsika szórakoztatta a közönséget. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában