Emlékezés Ajkán

2024.01.12. 09:00

Dicsőség a hősöknek

A Magyar Tartalékosok Szövetsége Veszprém Megyei Egyesülete idén  24. alkalommal rendezi meg az 1943. januári doni áttörés emlékére a Don-81 emlékmenetet.

Tisler Anna

Simon-Jójárt Sándor János nyugállományú ezredes átadta a honvédelmi miniszter emléklevelét Szaniszló Editnek, a technikum igazgatójának Fotó: Gyarmati László

Az emlékmenetet  2001 óta szervezik. Idén január 19-én 26,5 kilométert tesznek meg az önként jelentkező katonák és civilek. A menetszázadban általános iskolás apródok, középiskolás  kadétok,  tartalékos katonák, civilek és hivatásos katonák vesznek részt. 

A Veszprémi Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégiumban csütörtökön tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az iskola 109 kadéttal jelentkezett a Bakony századba. Dorner László alpolgármester Ajka városa, Schwartz Béla polgármester és azon családok nevében, akik érintettek voltak a doni csatában, köszönetet mondott a szervezőknek. Ajka örül és köszöni, hogy idén a várost választották. 

Január 12-én, pénteken délelőtt 10 órakor a Matasz VME szervezésében a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság épülete előtti emléktáblánál tartják a  megemlékezést. Este 6 órakor Balatonfűzfőn lesz szentmise, megemlékezés, koszorúzás, a Bakony menetszázad zászlójának megáldása. A szentmisét Laposa Norbert plébános, atya celebrálja a Balatonfűzfői Jézus Szíve-templomban. A Bakony század  január 19-én reggel 8 órakor Devecserből indul, a következő állomás 10 órakor Pusztamiske, majd 13.10 órakor Halimba, végül 15 órakor Ajka-Padragkút világháborús emlékműve, ahol a menet résztvevői koszorúzással és gyertyagyújtással tisztelegnek az elhunyt katonák és civil áldozatok emléke előtt. 

Ajkán, a református templom melletti második világháborús emlékműnél 18 órakor megemlékező beszédet mond Koller József, a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka. 

A rendezvény fővédnöke Navracsics Tibor miniszter, védnöke Ovádi Péter országgyűlési képviselő, kormánybiztos, Takács Szabolcs, Veszprém vármegye főispánja, Schwartz Béla, Ajka város polgármestere, valamint Koller József MH Légierő parancsnok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában