Hiába takarít a város

2024.01.24. 21:00

Ellepi a szemét a buszmegállót - amíg nem büntetnek az illetékesek, semmi nem változik?

Te mocskos szemét! - nem focimeccsen voltam és nem egy nekem nem tetsző honfitársamat szólítottam meg szerdán, hanem ez villant be egy veszprémi buszmegállót látva.

Juhász-Léhi István

Életkép a Házgyári út egyik buszmegállójánál

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Hihetetlen, de igaz: a szemetesedény alatt cigarettacsikkek tucatja, onnan néhány méterre, a buszváró mögött energiaitalos és műanyag palackok, papír zsebkendőkkel megfűszerezve. A kérdés a szokásos: miért nem lehet az edénybe dobni? Mert nem magától kúsztak oda az említett tárgyak... Ennek kapcsán régi vesszőparipám, hogy ez addig lesz így, amíg kőkeményen nem büntetnek az illetékesek, mert hiába takarít a város ma, két nap múlva biztosan tele lesz ismét szeméttel a hely. 

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Végezetül álljon itt egy lassan tízéves sztori. Eszerint Szingapúrban kőkeményen büntetik a szemetelést. Egy férfi a lakása ablakán át rendszeresen az utcára pöckölte a cigarettacsikkjeit, amit a térfigyelő kamera felvett. Több mint harminc csikk után elégelte meg a pasas csúnya mutatványait a hatóság, és nem kevesebb, mint négymillió forintnyi bírságot postáztak ki neki. Ugyanakkor öt órán át kellett közterületet tisztítania olyan mellényben, amelyen a Fenyítő munkarend felirat volt látható. De, hogy kerek legyen a történet, a magas bírságok elsősorban a turistákat tartják vissza a szemeteléstől, hiszen a helyiek számára – akik javarészt jómódúak – nem jelent visszatartó erőt a büntetés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában