Születési helye: Auschwitz

2024.01.27. 20:00

Filmvetítéssel emlékeztek meg a holokausztról Pápán

A város önkormányzata az auschwitz-birkenaui tábor felszabadulásának 79. évfordulója és a nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmából filmvetítéssel egybekötött megemlékezést tartott. Az emlékezők Cseke Eszter és S. Takács András Születési helye: Auschwitz című dokumentumfilmjét tekintették meg a pápai zsinagógában.

Haraszti Gábor

Generációkon átöröklődő traumákról szól a zsinagógában vetített film

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén nyilvánította január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává (az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel). Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza az emlékezés és a tanítás kötelességét, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét. A budapesti Holokauszt Emlékközpont szerint az európai holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések öt- és hatmillió közé teszik, közülük hozzávetőleg minden tizedik volt magyarországi zsidó.

A pápai megemlékezésen Cseh-Müller Orsolya, a Jókai Mór Művelődési Központ közművelődési szakembere köszöntőjében kiemelte, a 80 perces dokumentumfilm egészen egyedülálló szemszögből közelít a holokauszt tragédiájához. S valóban, a film középpontjában egy örökölt családi trauma áll. Az abból való felépülés lehetőségét a szülő-gyermek kapcsolatban keresik. 

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Ahogy az alkotás ajánlójában olvasható, 1944 májusában egy fiatal zsidó nő Auschwitzba érkezett. Két hónapos terhes volt, és Josef Mengele, a „halál angyala” azonnal kiválasztotta orvosi kísérletekhez. A gyermek egy kilogramm súllyal született. A haláltábor felszabadítása előtt még öt hosszú hétig rejtegetni kellett. Az asszony nemcsak örökölte a holokauszt által okozott traumát, de lányának is továbbadta, miközben próbálta őt túlélőként felnevelni. Lánya mindent elkövet annak érdekében, hogy leszámoljon a traumával és az ne legyen hatással saját gyermekeire. Anya és lánya a járt útról letérve küzdenek meg a múlttal: olyan helyekre utaznak, ahová soha nem akartak visszatérni, és német pszichoterapeutáktól kezdve Ferenc pápáig olyan emberekkel találkoznak, akikkel legmerészebb álmaikban sem gondolták volna, hogy kapcsolatba kerülnek. A rendezők e lenyűgöző asszonyok történetét követik nyomon, miközben feltárják, milyen sötét árnyakat vetett a holokauszt három generációra is.

A filmvetítést követően a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület emlékezéssel egybekötött sétára várta a jelenlevőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában