Irány a középiskola!

2024.01.21. 15:38

Matekból és magyarból felvételiztek a diákok

Január 20-án 537 helyszínen több mint 72 ezer általános iskolás diák írta meg a középiskolai felvételi vizsgát, melynek eredményéről február 9-ig kapnak tájékoztatást a tanulók attól az intézménytől, ahol vizsgáztak. A pápai Petőfi Sándor Gimnáziumban hét teremben zajlott a két feladatsor kitöltése.

Haraszti Gábor

A pápai Petőfi-gimnáziumban 112-en írták meg középiskolai felvételijüket

Fotó: Haraszti Gábor/ Napló

A vizsga a kilencedik évfolyamra és a Belügyminisztérium által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkezőket érintette, de azok a diákok is ekkor felvételiztek, akik a következő tanévben hat vagy nyolc évfolyamos gimnáziumokban szeretnének tanulni. 

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a 9. évfolyamra felvételizők írásbelijén több mint 55 ezer, a hat évfolyamos gimnáziumi írásbelin több mint 10 ezer, míg a nyolc évfolyamos gimnázium középiskolai felvételi vizsgájának megírásában közel 7 ezer tanuló vett részt. A diákok magyar nyelvből és matematikából vizsgáztak. A középiskolai felvételi vizsgán kizárólag a központilag kiadott feladatlapon, és a vizsgát szervező iskola által biztosított, az intézmény bélyegzőjével ellátott pótlapokon lehetett dolgozni.

Pápán három gimnázium, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma, a Türr István Gimnázium és Kollégium és a Petőfi Sándor Gimnázium írta elő a 9. évfolyamra jelentkezőknek követelményként a központi írásbelit. A három intézményben közel 250 diák oldotta meg a két feladatsort, a Petőfi-gimnáziumban több mint százan töltötték ki a feladatlapokat. Az iskola a 2024/2025-ös tanévben két évfolyamot indít – tájékoztatott Bognár Anita igazgató.

– Hét teremben összesen 112 diák oldotta meg a matematika és magyar feladatokat, 45-45 percben. A magyar feladatot láttam, azt gondolom, egy korrekt feladatsor állt a gyerekek előtt, a helyes megoldásokhoz irodalmi és nyelvtani tudásukra egyaránt szükségük volt, a fogalmazás téma véleményem szerint közel állt hozzájuk, ugyanis az osztálykirándulások mellett kellett érvelniük. A kijavított tesztlapokat január 26-án lehet nálunk megtekinteni 7.30 és 15.30 között – tette hozzá az intézményvezető.

Azok a felvételizők, akik a január 20-ai vizsgán alapos indokkal nem tudtak részt venni, január 30-án, kedden 14 órától pótló írásbelin vizsgázhatnak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában