Burkolat

2024.02.02. 13:00

Biztonságosabb lett a közlekedés Balatonkenesén

65 millió forint kormányzati támogatással és 15 millió forint helyi forrásból elkészült a kenesei Berek utca burkolata. Az utat Kontrát Károly országgyűlési képviselő Jurcsó János polgármesterrel együtt adta át.

Kovács Erika

Kontrát Károly képviselő és Jurcsó János polgármester adta át az új utat Balatonkenesén Fotó: önkormányzat

– Ez a település egyik fontos útszakasza, melynek felújításával biztonságosabbá válik a közlekedés – fogalmazott Kontrát Károly országgyűlési képviselő az átadáson. 

A beruházás célja a település közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése volt, s hogy ezáltal az alapvető szolgáltatások hozzáférhetősége javuljon, a településkép épüljön, elősegítve a lakosság életminőségének javulását. A fejlesztés által érintett utcák útburkolatának felújítása kiemelten hozzájárul a közlekedésbiztonság javulásához és a gépjárműkárok elkerüléséhez. A településen sok felújításra szoruló út van, az önkormányzat a gondos gazdálkodás ellenére sem tud olyan mértékű forrást elkülöníteni az utak felújítására, hogy az épített környezet infrastrukturális állapota kielégítő legyen. 

A most elnyert támogatással Balatonkenese önkormányzata a Berek utca szilárd útburkolatának megépítését csapadékvíz-elvezető rendszerrel együtt valósította meg. A kivitelezés előtt többrétegű zúzottkő felületű, erősen deformálódott járófelületű volt. A terület dombvidéki jellegű, kiépített vízelvezetése nem volt. Az első 160 méter csak a bal oldalon beépített, keskeny közterület, jobb oldala a 7213. számú közúttól induló rézsű, a további rész két oldalon beépített lakóterület. Az utcában több mint 30 családi ház épült, a beruházás előtt a földes út esős időben nehezen volt járható, száraz időben a por zavarta a lakókat. 

Az útfelújítást régóta tervezte az önkormányzat, de saját forrásból a teljes beruházást nem tudta volna megvalósítani. A beruházás költsége – mely magába foglalja a tervezést, a közbeszerzési eljárást, a kivitelezést, az építést és az engedélyezést is – megközelítette a 80 millió forintot. A pályázati támogatással elnyert 65 millió forint és teljes költség közötti különbözetet Balatonkenese önkormányzata biztosította. A projekt keretében 616 méter új út épült csapadékvíz-elvezetéssel együtt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában