Kulináris élmények

2024.02.11. 10:02

Élvezhették a vidéki ízek csodáit - A Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál sikerét a közösség ereje adta (képgaléria, videó)

Hétvégén, az immáron 11. alkalommal életre hívott rendezvény újra rengeteg érdeklődőt vonzott, akik kulináris élmények bőséges kínálatával találkozhattak, ám az eseményt számos kísérőprogram színesítette. Az emberek jól érezték magukat, ettek egy jót, s úgy szórakoztak, hogy közben felelevenítették a vidéki élet hagyományait.

Király Ferenc

A gasztronómia szerelmeseinek lehetősége nyílt arra, hogy a farsangi vigadalomban közösen főzzenek, étkezzenek és szórakozzanak

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Nagy utat járt be mostanáig a Vámosi Lencse- és Hurkafesztivál, aminek sikerét mindig a közösség ereje adta. Nemesvámos egy ideje olyan ütemben fejlődik, hogy azzal iránytűként példát mutat másoknak, ráadásul az elsők között ismerte fel a nemzeti és települési értékek fontosságát. A mára számottevő gazdasági szerepe mellett aktív közösségi élet jellemzi, a gasztronómiai rendezvényük pedig felkerült a hazai fesztiváltérképre. Ahogy egy pompás lakomának, úgy ennek az eseményfolyamnak is meg van írva a receptje. Egykoron kellett hozzá egy jó ötlet, aztán egy remek kollektíva és egy tettre kész szervezőcsapat, ami az ügy mellé állt és a tervet megvalósította. Illetve egy olyan helyi érték, mint a lencse – és mellette a hurka. A népi hagyományok megőrzését is a zászlajára tűző község ugyanis régen híres volt a lencsetermesztésről, a zöldségféle fontos része volt az itt élők étkezésének, falun pedig mindig kedvelt és elterjedt étel volt a téli disznóvágáshoz kapcsolódó hurka.

– Sok kezdeményezést láttunk már, mikor egy jó szándékú akaratból kinő egy rendezvény, ami mellől később eltűnik a lendület. A vámosiaknak az elmúlt években számos kihívással kellett szembenézni, velük mégis ott van az elán – mondta megnyitójában Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki elárulta: a kormány azon falvakat támogatja, melyek élni tudnak a városokkal szembeni versenyelőnyükkel, így például rendelkeznek olyan közösségekkel, amik ilyen összejöveteleket kitalálnak, megszerveznek és fenntartanak. 

Nemesvámos a Magyar Falu Program egyik nagy kedvezményezettje, hiszen több mint 300 millió forintot hívhattak le különböző fejlesztésekhez. A fesztivál fővédnöke aláhúzta: a jövőben is sok vármegyénkbeli település élvezheti majd ezt a támogatást, mire Ovádi Péter országgyűlési képviselő úgy felelt, hogy térségünk eddig jól sáfárkodott a faluprogram támogatásokkal. Ezután derűt keltve a zsűri tudtára hozta, hogy a térség polgármestereinek csapata régóta indul a főzőversenyen, de eddig még nem nyertek semmit, ezért idén megérdemelnének egy dobogós helyet. 

Sövényházi Balázs, Nemesvámos polgármestere megígérte, hogy a kormánybiztos által viccesen hiányolt Magyar Falu Program tábla már hétfőn felkerül településük helységnévtáblája alá (így tartván meg az elnyert fejlesztési pénzeket), majd megköszönte a pályázataik támogatását, az itteni cégek felajánlását, valamint a civil szervezetek és kollégáik munkáját, mivel nélkülük nem tudnának ilyen színvonalas rendezvényt tető alá hozni.

Ezúttal rekordszámú, harminc főzőcsapat népesítette be a sportcsarnok mellett emelt sátrat, 23-an lencsét, heten pedig hurkát készítettek. Az itteni jó hangulatról némi forralt bor és pálinka is gondoskodott, aztán a vállalkozó kedvű szakácsok, baráti társaságok, környékbeli falvak és cégek csapatai nekiveselkedtek az izgalmas és különlegesen ízesített ételeik elkészítésének, hogy a zsűri elé valóságos terülj-terülj asztalkákat varázsoljanak. Miután az indulókban dolgozott a versenyszellem, az ítészeknek finomabbnál-finomabb falatok közül kellett kiválasztani a legjobbakat. A hurkakészítőknél a Villany-Ászok nyertek – Felszarvazott hurka dödöllével –, megelőzve a Haggyáfőznit és a Guten Knapp-Etit! csapatát, míg a lencsefőzőknél a Helyi Erők diadalmaskodtak a klasszikus lencsegulyásukkal, második helyre sorolva a polgármesterek gárdáját és a Főzz és Fuss! nevet viselő társaságot. Közben a csarnok vásárterén termelők és kézművesek kínálták a változatos portékáikat, a színpadon pedig változatos programok követték egymást. A gyerekeket többek között zenés-táncos mese, állatsimogatás és póni-lovaglás várta, de mert a dzsembori egész napos családi programként lett meghirdetve, a felnőtteket is sok vidámság és zenés műsor hívogatta, de volt interaktív főzőműsor, borkóstoló, néptánc- és asszonykör fellépése, végül az Alma Együttes, valamint Pál István „Szalonna” és bandája koncertezett.

A házigazdák célja most is teljesült: a családbarát, teltházas színes forgataggal újra értékeket adtak át. A gasztronómia szerelmeseinek pedig lehetősége nyílt arra, hogy a farsangi vigadalomban közösen főzzenek, étkezzenek és szórakozzanak, ami összekovácsolta az élményeket szerzett embereket, akik élvezhették a vidéki ízek csodáit. Mi más is lehetne tudósításunk zárszava, mint hogy a szervezők lendülete a jövőben is tartson ki, a vámosi megmaradjon a környék egyik meghatározó ínyenc eseményeként, aminek közösségépítő ereje van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában