Ledöfték Mazsolát

2024.02.05. 17:00

Igazi közösségteremtő esemény a disznóvágás Gannán (képgaléria)

Tizenegyedik alkalommal tartottak hagyományos, falusi disznóvágást a községben. A település közösségi házának udvarán a helyiek egy 180 kilogrammos állatot dolgoztak fel, a nap közös mulatozással zárult.

Haraszti Gábor

A falu apraja-nagyja kivette a részét a munkából

Fotó: szervezők/Harcos Attila

A gannai önkormányzat idei első, hagyományosnak tekinthető rendezvénye a disznóvágás volt. A Mazsola névre hallgató malacot Sasvári Zoltán és Varga Béla ajánlotta fel a településnek. A fogópálinka elfogyasztása után elkábították az állatot, mely a bökést követően visszaadta a lelkét a Teremtőnek. Ezután sváb hagyományok szerint forrázták a disznót, kolomppal kaparták, majd rendfán dolgozták fel, a munkálatokból Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője is kivette a részét. 

– Nagy örömömre sok dolgos kezet láttam, közel 150-en voltunk – mesélte Nagy Ottó polgármester. – A cél évről évre az, hogy erősítsük az összetartozást a helyiek, illetve a gannai elszármazottak körében, töltsük lehetőleg minél többen együtt a napot, beszélgessünk, együnk, igyunk, mulassunk. Fontos megemlíteni, hogy senki sem érkezett üres kézzel: volt, aki italt hozott, bajai barátaink például pirospaprikát ajánlottak fel, a gannai asszonyok házi készítésű süteményeiről nem is beszélve. A malac nagyobb részét megettük, de gondoltunk a rászorulókra is, nekik csomagokat állítottunk össze, ahogy a nyugdíjasklubnak és a nőegyletnek is.

A dolgos nap Schlecht József, az asszonykórus harmonikásának közreműködésével közös énekléssel zárult. A gannaiak következő közösségi programja a sváb bál lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában