Magyar falu program

2024.02.02. 17:30

Polgármestereknek tartottak tájékoztatót Csóton

Gyopáros Alpár kormánybiztos és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő tartott tájékoztatót a Magyar falu programról a pápai járás polgármesterei számára. A csóti faluházban tartott rendezvényen szó esett minden települést érintő kérdésről.

Haraszti Gábor

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Gyopáros Alpár kormánybiztos a tájékoztatón

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A Magyar falu program a kormány egyik legsikeresebb hazai finanszírozású programja. A kormánybiztos és a térség országgyűlési képviselője immár negyedik alkalommal találkozott a községek polgármestereivel. Gyopáros Alpár tájékoztatójában szólt a falusi csok sikeréről – amelynek köszönhetően 1300 községben kezdett újra növekedni a lélekszám –, a mellékúthálózat-fejlesztés eredményeiről. Ezzel kapcsolatban kiemelte, az elmúlt négy évben mintegy négyezer kilométer út újult meg. A falusi vállalkozások támogatása is sikertörténet, hiszen 1400 kisboltot sikerült megmenteni a bezárástól és 2021 óta száz új üzlet nyílt, erre a kormány 2–10 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást nyújtott. A kormánybiztos rámutatott, a 2021-es csúcsidőszak után az orosz–ukrán háború okozta energiaválság és a magas infláció a Magyar falu programra is negatív hatással volt. A jövővel kapcsolatban kiemelte, idén folytatódnak az út- és járdafejlesztési pályázatok, és a tervek között szerepel a közvilágítás-fejlesztési projekt is, ami új lámpatestek elhelyezését és a közvilágítás szabályozottá tételét teszi lehetővé, amelynek révén az önkormányzatok jelentős mennyiségű pénzt tudnak megspórolni.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, Pápa környékén kivétel nélkül minden településre jutott forrás a programból, amivel saját környezetük jobbá tételét célozták meg.

– Úgy láttam, amennyire lehetett, a települések éltek a Magyar falu program nyújtotta lehetőségekkel. Út- és járdafelújítás, kommunális eszközök beszerzése, boltfelújítás vagy épp új üzlet nyitása, hivatalok, orvosi rendelők, óvodák, iskolák, közösségi terek felújítása mind-mind megvalósulhatott. Emellett megújultak a művelődési házak, valamint nagyon fontos, hogy a polgármesterek felismerték, hogy az energiahatékonyságot segítő beruházásokat kell favorizálni, például a régi, rossz nyílászárókat le kell cserélni, külön figyelmet kell fordítani a szigetelésre, adott esetben a napelemre, de hosszan lehetne még sorolni. Sikeres volt a 2023-as év, persze jó sok feladat van még hátra, azért dolgozunk, hogy ezeket is meg tudjuk valósítani – mondta a képviselő.

A tájékoztató végén a polgármesterek is feltehették a településüket érintő legfontosabb kérdéseiket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában