Eszközátadó Várpalotán

2024.02.16. 22:00

Segítő kéz a gyermekek korai fejlesztéséhez

Több mint 500 ezer forint értékben vehettek át a gyermekek korai fejlesztéséhez szükséges modern eszközöket pénteken Várpalotán a Veszprém Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat tanintézményei.

Szabó Péter Dániel
Fülöp Magdolna, az ajkai tagintézmény vezetője veszi át az adományokat Gyermekeinkért '91 Alapítvány vezetőitől, Feketéné Kőhalmi Ildikótól és Fekete Jánostól
Fotó: Szabó Péter Dániel

A Gyermekeinkért ’91 Alapítvány már a tavalyi esztendőben is közel egymillió forint értékű diagnosztikai eszközt és többfunkciós matracot adományozott a szakszolgálatnak, idén pedig a vármegye városaiban működő tagintézmények pályáztak különböző fejlesztőeszközökre. 

A közelmúltban megújult egykori zsinagógában, a Várpalotai Képtárban tartott pénteki átadóünnepségen Szedlák Bernadett, a Veszprém Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat igazgatója köszöntőjében kiemelte, az idegrendszeri fejlődés legdinamikusabb és egyben legérzékenyebb periódusa a kora gyermekkor időszaka. – A fejlődés ekkor rohamléptekben zajlik, nincs elvesztegetni való idő. Az agy és ezzel párhuzamban a megfigyelhető viselkedéses funkciók egészséges fejlődéséhez a pozitív érzelmi-szociális háttér mellett a megfelelő mértékű és minőségű, a szülők és a fejlesztő szakembereink által biztosított szenzoros és mozgásos élmények szükségesek. Ezt a terápiás, komplex gyógypedagógiai munkánkat támogatja immár második éve a Gyermekeinkért ’91 Alapítvány – mondta el Szedlák Bernadett, aki beszámolt arról is, hogy a 2023-ban kapott diagnosztikai eszköz segítségével 229 gyermeket látott el a vármegyei szakszolgálat korai fejlesztésben, közülük többen mára tünetmentesek. 

A folytatásban az idei adományok átadása következett. A tagintézmények képviselőinek az alapítvány vezetői, Feketéné Kőhalmi Ildikó és Fekete János adták át az eszközöket, összesen 537 ezer forint értékben. Várpalotára egy a korai fejlesztéshez használható, úgynevezett SEED diagnosztikai eszköz, Ajkára puzzle- és testhengercsalád, Balatonalmádiba talpérzékelő korong- és sportpohárkészlet, Balatonfüredre gyorsasági és ügyességi fejlesztőeszközök, míg Sümegre többek között szenzoros szőnyeg és tapintásfejlesztő játékok kerültek. A tapolcai tagintézmény vezetője puzzle szőnyeget és szociális fejlesztésre tervezett játékot, a pápai tagintézmény vezetője szenzoros ortopédiai szőnyeget és varázspalló egyensúlyozó hintát, a veszprémi tagintézmény vezetője szenzoros és fejlesztőeszközöket, míg a devecseri tagintézmény vezetője ortopédiai szőnyeget és társasjátékot vehetett át az alapítvány képviselőitől.

Szedlák Bernadett, a Veszprém Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat igazgatója hangsúlyozta: az idegrendszeri fejlődés legdinamikusabb és egyben legérzékenyebb periódusa a kora gyermekkor időszaka
Fotó: Szabó Péter Dániel

A helyszínen megtudtuk, a Gyermekeinkért '91 Alapítvány 1991-ben jött létre, az azóta eltelt 33 évben több mint félmilliárd forinttal járult hozzá a gyermekegészségügyhöz. A kuratórium  elsősorban a  korai fejlesztéssel foglalkozó intézményeket és a védőnői szolgálatokat támogatja a vidéki településeken. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában