Litéri Nemzetőr Kapitányság

2024.03.18. 13:00

Emléktúra, települési összefogás Litéren – szalagok kerültek a zászlóra

A forradalom és szabadságharc, valamint az egykori Litéri Nemzetőr Kapitányság emlékére szervezett emléktúra Litér Község Települési Értéktár Bizottsága szervezésében valósult meg. A résztvevők a hősi emlékműnél gyülekeztek az ünnepnapon, majd bejárták a Litér–Királyszentistván–Sóly útvonalat, délután pedig a sólyi szőlőhegy érintésével felszalagozva tért vissza Litérre a zászló és az emléktúra menete.

Benkő Péter

A menethez a királyszentistváni faluháznál is lehetett csatlakozni és a Sólyi Művelődési Háznál, délután pedig a sólyi szőlőhegyen. A királyszentistváni és sólyi állomáson meleg teával várták az ünneplő túrázókat, míg a szőlőhegyen a Nyitott pincék program keretében borkóstolásra és hideg ebéd elfogyasztására nyílt lehetőség.

Sólyban a művelődési ház előtt zajlott az ünnepség. A településeket jelképező szalagok a zászlóra kerültek
Forrás: sólyi önkormányzat

Sólyban Kaptur József polgármester mondott ünnepi beszédet, miután addigra a litéri zászló a falu szalagja mellett már a királyszentistváni és a sólyi szalagot is viselte – szimbolizálva a települések összefogását. A polgármester beszédében kiemelte, a forradalom megerősítette azt, hogy ne legyünk ellenségek, összefogással próbáljunk meg eredményeket elérni helyi és nemzeti szinten egyaránt. – Ez nem csupán az 1848-49-es időkre, de mai korunkra ugyanúgy érvényes – hangsúlyozta Kaptur József. Az ünnepi beszédet a Sólyi Dalkör műsora követte, majd közös koszorúzás és az együtt elénekelt Szózat zárta a megemlékezést.

Nemzeti színű és települési szalagok – Sólyban Kaptur József mondott ünnepi köszöntőt
Forrás: sólyi önkormányzat

A polgármester elmondta lapunknak, a három település közös emléktúrája hagyomány, idén a csatlakozókkal együtt a résztvevők száma elérte a száz főt. A sólyi ünnepséget követően az önkormányzat borral, forró teával, hagymás zsíros kenyérrel fogadta az emléktúra résztvevőit, itt hívták fel a figyelmet a két óra múlva a túra szőlőhegyre induló folytatására. Itt a Nyitott pincék program keretében borkóstolás, közös beszélgetés és körömpörkölt elfogyasztása által nyertek erőt a visszaútra az emlékezők.

Az emléktúra délutáni vonulása a sólyi szőlőhegyre
Forrás: sólyi önkormányzat

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában