Elismerés

2024.03.14. 20:00

Három ember, egy eset: Veszprém a szívük csücske - Átadták a Pro Urbe érdemérmet

Lakatos Lajos, a Veszprém Rallye alapítója, Lamos Péter, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője és Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója érdemelte ki idén a közgyűlés által odaítélt Pro Urbe érdemérmet.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Az elismeréseket Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) adta át a városházán tartott ünnepségen csütörtökön. A városvezető köszöntőjében elmondta, ahogy egy nemzet az emlékezetébe vési azokat a hősöket, akikre 1848-49 kapcsán emlékezünk, ugyanúgy a kisebb közösségeknek, így Veszprémben is feladata a városnak, hogy elismerjék azokat az életműveket, amelyek hozzájárulnak a város jövőjéhez. 

– Március 15-én nemcsak a forradalmat ünnepeljük, hanem azokat a személyiségeket is, akiknek azt köszönhetjük, hogy ez megtörténhetett. Az emberi tettet ünnepeljük, hiszen 1848. március 15-e nem történhetett volna meg a reformkor nagy nemzedéke nélkül, nem történhetett volna Széchenyi és Kossuth tevékenysége nélkül, és nagy valószínűséggel Petőfi Sándor, illetve a Pilvax kávéház köréhez tartozó fiatal radikálisok nélkül sem. Ha Veszprémet vizsgáljuk, elmondható, ez a város másmilyen lenne, ha nem olyan formátumú személyiségek formálták volna a jövőjét, mint Gizella királyné, Padányi és Ranolder püspök, vagy olyan jelentős polgármesterek, mint Szeglethy György, illetve Komjáthy László. Vagy nem lenne olyan hősünk, mint Brusznyai Árpád. A nemzeti emlékezetnek az a feladata, hogy a nemzet hőseit tartsa meg az emlékezetében. Nekünk pedig az a tisztünk, hogy hőseinket az emlékezetünkben megőrizzük. Ugyanakkor feladatunk, hogy észrevegyük azokat, akik ma építik ennek a városnak a jövőjét – fogalmazott a városvezető.

Elismerésben részesült Lakatos Lajos, aki 1968-ban költözött Veszprémbe, fiatal katonatisztként lépett szolgálati állományba a diplomás közlekedésmérnök. 40 esztendővel ezelőtt, 1984-ben kérte fel a Magyar Autós és Motorsport Szövetség a Lakatos Lajos vezetésével működő veszprémi csapatot arra, hogy rendezzen az országos bajnokság kötelékében futamot. Az 1984-ben megtartott autós bajnoki rendezvény volt az I. Veszprém Rallye. Veszprém ettől az időponttól tekinthető a magyar autósport szinte egyedülálló fellegvárának, ahol az elmúlt 40 év minden esztendejében bajnoki futamot tartott a Lakatos Lajos nevével fémjelzett rendezőgárda. A Veszprém Rallye 2024-ben kerek 40 éves fejlődésének csúcsára ért: a FIA Rallye Európa-bajnokság évadnyitó futamává lépett elő Rally Hungary néven. Ezek a legmagasabb szinten megrendezett, mind sportszakmai, mind látogatói szemmel legmagasabb elismerést kiváltó események az évtizedek alatt több százezer látogatót vonzottak a városba. Lakatos Lajos jelenleg is a veszprémi autósport társadalmi életének motorja. 

Pro Urbe érdemérmet adományozott a város Lamos Péternek, aki Veszprémben nevelkedett, majd 2007-ben végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának urbanisztika szakirányú képzésén. Nagy lendülettel vette át elődjétől a Polgármesteri Hivatal Városépítészeti Iroda irányítását. Egyetemi évei alatt formálódott érdeklődése, urbanisztika iránti elhivatottsága a Városfejlesztési Iroda felé terelték, ahol már átfogóan foglalkozott a város rövid és hosszú távú fejlesztési projektjeivel. Az EKF projektév sikerességéhez nagyban hozzájárult, hogy 2020-ban elvállalta az EKF infrastruktúrafejlesztéséért felelős önkormányzati tulajdonú Veszprém 2030 Kft. ügyvezetését. Számos felújítás közül igazi sikertörténet az egykori gyerekkórházból létrejött ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ, az Erzsébet-liget megújulása, a Foton Audiovizuális Centrum megépítése, a Ruttner-ház átépítése, vagy az egykori bútorgyár területén kialakított Gyárkert.

Díjat vehetett át Markovits Alíz, aki a város történetének legnagyobb fejlesztési projektjét vezette és fogta össze. A szombathelyi főiskolán végzett olasz-magyar szakon, majd a tanári diploma megszerzése után a Külkereskedelmi Főiskolán folytatta tanulmányait. A versenyszférában pénzügyi és külkereskedelmi területen dolgozott, majd számos hazai és nemzetközi projekt menedzsment- és szakértői feladatait látta el. A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének fejlesztési vezetőjeként tapasztalatot szerzett a regionális fejlesztési projektek tervezésében, megvalósításában és ellenőrzésében. A Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatójának választották meg 2020 februárjában, majd a program előkészítésén és megvalósításán dolgozott, hogy Veszprém és a térség méltón viselje az Európa Kulturális Fővárosa címet. Vezérigazgatói feladatai között szerepelt az Európai Kulturális Fővárosa program kulturális, művészeti projektjei előkészítésének és sikeres megvalósításának irányítása, a programok folyamatos fejlesztésének elősegítése, illetve a projektfejlesztés folyamatának menedzselése. A hosszú évek kitartó munkája meghozta gyümölcsét: 2023 sikeres és emlékezetes évként vonul be mind Veszprém, mind a térség történelmébe. Az elmúlt esztendőben több mint 3500 esemény valósult meg 116 település összefogásával. Új fesztiválok debütáltak, a város hagyományos fesztiváljai pedig még magasabb színvonalon és még színesebb kínálattal várta az érdeklődőket. A megvalósult beruházásoknak köszönhetően számos rozsdafolt eltűnt a városban, az elhanyagolt, leromlott állapotú épületek nemcsak megújultak, de új funkciót is kaptak és teret adnak olyan kulturális csoportoknak, melyek eddig helyszínt kerestek működésükhöz.

A díjátadón közreműködtek a Kapitány Vonósnégyes tagjai.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában