Helytörténeti előadás

2024.04.14. 13:00

A nyilasok miatt mondott le Pápa egykori polgármestere

A Rákóczi Szövetség helyi csoportjának legutóbbi összejövetelén Hamuth Jánosról, Pápa egykori rendőrkapitányáról, majd polgármesteréről és családjáról tartott érdekes előadást Simon Zsolt helytörténész.

Haraszti Gábor

Simon Zsolt sok érdekes történetet osztott meg a város egykori polgármesteréről

Fotó: Haraszti Gábor

Hamuth János 1907-ben Ungváron érettségizett, öt éven keresztül jogot hallgatott az Eperjesi Evangélikus Kollégium jogakadémiáján. Eközben 1905-től közhivatalnokként Ungváron dolgozott. Rendőrtiszti vizsgát tett, 1917-ben rendőrkapitányi rangot kapott. 1920-ban elhagyni kényszerült Ungvárt, a belügyminiszter Pápára helyezte. 1921 és 1933 között a város rendőrkapitánya volt, 1933-ban megválasztották Pápa város polgármesterének. Simon Zsolt helytörténész a Kékfestő Múzeumban tartott előadáson elmondta, Hamuth János a két világháború között, a gazdasági válság után nehéz körülmények között vette át a város irányítását. Ennek ellenére hivatali ideje alatt a város viszonylagos fejlődésének indult. Az ő ideje alatt épült meg a mozi, a Textil sportpálya, rendbe hozta az eladósodott város pénzügyeit, egészségházat, bérházakat, lakásokat, iskolai épületeket emeltetett. Szorgalmazta a távolsági autóbusz-közlekedés megteremtését, a katonai repülőtér megépítését.

– Hamuth János helyzete a háborús években egyre nehezebbé vált. 1944-ben, a zsidók deportálásakor azzal vádolták, hogy az üzleteik kulcsát átadta a nyilasoknak, holott a zsidó vagyon ki nem adása miatt letartóztatták és három napig fogva tartották. Végül a nyilasok zaklatásai miatt 1944 novemberében lemondott és családjával Németországba menekült. 1946-ban tért vissza Magyarországra, Gödöllőn telepedett le, fél évvel később hunyt el – mesélte a helytörténész. 

Fotó: Haraszti Gábor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában