Pannon Egyetem

2024.04.09. 14:00

A technikusképzést és a felsőoktatást közelítik

Az okleveles technikusképzés közelítése a felsőoktatáshoz a célja a veszprémi Pannon Egyetem és a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Technikum és Kollégiummal történt együttműködési megállapodás aláírásának. A megállapodás értelmében a közös képzési programokba bevont technikumi szakképesítés az oktatási szakasszisztens, a képzési tartalmakat beszámító egyetemi alapképzés pedig a tanító, az óvodapedagógus és a pedagógia szak.

Benkő Péter

A szakképzéssel való együttműködés a Pannon Egyetem számára meghatározó – kezdte köszöntőjében Gelencsér András. A rektor elmondta, szerencsére nem következett be a jelentkezők számában csökkkenés a szakképzési struktúra átalakítása miatt. Hozzátette, a szakképzésből érkezők felveszik a versenyt a gimnáziumból jövőkkel, eredményesen végzik el az egyetemet. – Az, hogy néhány éve lehetőség van szorosabbra fűzni a kapcsolatot a szakképző intézetekkel, megkönnyíti az átmenetet a hallgatóknak a középiskolából a felsőoktatásba, ráadásul az egyetemmel való kapcsolat rangot jelent diákok és szülők számára is – fogalmazott.

Bene Csaba, Anda Zoltán, Gelencsér András és Csillag Zsolt a megállapodás aláírásán
Fotó forrása: Pannon Egyetem

Ezt erősítette meg Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum főigazgatója, aki elmondta, az oktatás mint ágazat a szakképzésben néhány éve jött csak létre. Fontosnak tartja humán területen belül a pedagógusképzést, a tanárok szerepét. Reményét fejezte ki, hogy az együttműködés révén minél több fiatalt tudnak bevonni az ágazatba, ettől intézményük jelenlegi korfája jelentősen fiatalodhat. Az együttműködés gerincét egyébként egy közösen megalkotott képzési program alkotja, de szó esik a pályaorientációban és a szakmai oktatás szervezésében való együttműködésről, tananyagfejlesztésről.

Csillag Zsolt, az egyetem kancellárja szerint az oktatási rendszer nem kezelhető szigetszerűen. Amikor egy diák bekerül a közoktatás rendszerébe, majd felsőfokú tanulmányokba kezd, ez akkor igazán hatékony, ha az egyes lépcsők együttműködnek. – Egy ideális oktatási rendszer szintjei átfedik egymást, ez mindenki érdeke – fogalmazott, hozzátéve, a Pannon Egyetemnek régi stratégiája együttműködéseket kialakítani az összes létező szakképzési centrummal, a lehető legtöbb képzés tekintetében.

Megszületett a megállapodás, bíznak az együttműködés céljának elérésében
Fotó forrása: Pannon Egyetem

Bene Csaba, a szakképzési centrum kancellárja felidézte, több mint harminc éve dolgozik a szakképzésben, emlékszik azokra az időkre, amikor az egyetemek visszajelzése alapján az oda kerülő gyerekek sokkal könnyebben boldogultak tanulmányaikkal, mint a gimnáziumokból érkezők. Azt reméli, ez az együttműködés visszahozza ezt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában