A magyar költészet napja a Pannon Egyetemen

2024.04.11. 17:30

Dalok, versek szárnyán az E kamarában (képgaléria)

A Pannon Egyetem E kamarája fogalomnak számít. A bensőséges atmoszférájú helyszínen generációk éltek át meghatározó, katartikus pillanatokat. Bőségesen részesülhettek ilyenekből azok is, akik ellátogattak az idén 75 éves Pannon Egyetem Kultúraszervező Csoportja által szervezett, a magyar költészet napja előtt tisztelgő műsorra.

Hankó András

Az első részben a Lohonyai–Nagy duó Megrekedt az idő című lemezbemutató koncertjét hallhattuk. 

A Lohonyai-Nagy duó dalait a nézőtéren ülő fiatal egyetemisták együtt énekelték az előadóval
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A székesfehérvári, „civilben” irodalomtanár Lohonyai Zoltán 1980-tól ír verseket és dalszövegeket, mely utóbbiakból máig nagyjából kétszázötven született. A ’80-as, ’90-es és 2000-es évek termésének legjava 2020-ban Dallamtalanul címen kötetbe rendezve is napvilágot látott. Az ihletforrásként elsősorban József Attilát, Ady Endrét és Szilágyi Domokost, illetve Bereményi Géza és Cseh Tamás munkásságát megjelölő szerző költeményei egytől egyig izzóan vibrálóak és igen mély gondolatiságúak, ugyanakkor nem pakolnak mázsás súlyokat a hallgatóra. Nem is vágják pofon, inkább baráti cinkossággal rákacsintanak. Így is ért mindenki mindent. A tartalomhoz illő megzenésítésről Berzevici Zoltán (ének, gitár), Lohonyai Zoltán (ének, gitár) és Nagy Ferenc (nagybőgő) gondoskodnak – most a már hosszú ideje összeszokott trió utóbbi két tagját láthattuk-hallhattuk. Mindennél többet elmond az, hogy a tavaly megjelent, húsz dalt tartalmazó album dalait a nézőtéren ülő fiatal egyetemisták együtt énekelték az előadóval.

Lohonyai Zoltánt – egyebek mellett a Mátyás királyról szóló, valamint a La Fontaine-mesék „rímesítése”, dallá formálása, illetve számos közös fellépés kapcsán – két évtizedes munkabarátság fűzi a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpadhoz, akik ezúttal Szép az emberi lét című költészetnapi versestjükkel álltak ki pódiumra, amely az emlékezetes 65 év – 65 percben című műsor bővített, átdolgozott változata volt. A versmondók – Szilvásiné Csordás Éva, Sebestyén Erika, Battyányi-Nagy Annamária, Szintén Krisztina, Szilágyi Anna, Horváth Imre és Felföldi Gábor – többek között Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi Sándor, Arany János, Ady Endre, József Attila, Áprily Lajos és Váci Mihály verseit szólaltatták meg úgy, ahogy tőlük megszoktuk: tiszta tekintettel, szép magyar beszéddel, úgy, mintha a barátunk beszélne hozzánk. Ez az a varázslat, amely a színpad fennállásának 65 éve alatt mit sem veszített az erejéből. A meghitt kedd este egy igazán különleges élményt is tartogatott: az irodalmi színpad régi tagja, Molnár Brigitta Petőfi Sándor, Kosztolányi Dezső, József Attila és Nagy László költeményeit saját gitárkísérettel, énekben adta elő – elképesztően magas színvonalon. Aki korábban nem hallotta Brigittát, valószínűleg alig hitt a fülének. Ilyen tehetségek vannak itt, Veszprémben. Ő és társai teszik a dolgukat mindig kitartóan, a legjobb tudásuk szerint, szerényen, csinnadratta nélkül.

De közönség bőven van. Lesz is. Vélhetően jó sokáig, hiszen az irodalmi színpadnál negyed és fél évszázadokkal, sőt még nagyobb időtávlatokkal zsonglőrködnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában