Értéktári tematika

2024.04.14. 20:00

Értéktárnap római kori meglepetésekkel

Az elmúlt hétvégén a községben két olyan rendezvényre is sor került, amelyek korábbi szervezések eredményeként valósultak meg, azonban volt egy harmadik, az értéktárnap, ami meglepetésként érte a település lakóit.

Jákói Bernadett

Az önkormányzat értéktár bizottsága tavaly szeptembertől új tagsági összetétellel folytatta a 2015-ben megalkotott értéktári tematika szerint a munkáját a település értékeinek felkutatása, megőrzése céljából. Számba vették a település helyi értékeinek számító, az utókornak megőrizendő értékelemeket, amiket a megyei értéktárba helyeznek, illetve pályázatokkal tovább emelik az országos projektekben való részvétel lehetőségét. 

Nagy meglepetésként fogadták a helyiek a kövesdi rom déli oldalán feltárt római kori falakat
Nagy meglepetésként fogadták a helyiek a kövesdi rom déli oldalán feltárt római kori falakat
Fotó: Jákói Bernadett/Napló

A minap meglepetésként érte a hír az értéktár bizottságot, hogy a kövesdi templomrom mellett április első napjaiban feltárást kezdtek a Laczkó Dezső Múzeum szakemberei. Az épület déli oldalfalánál egy tizenöt négyzetméteres munkagödör kiásásával keresik a római és a középkori falszakaszok kapcsolódását. Látványos munkájuk eredményeként egy ismeretlen ajtónyílás nyomait is megtalálták a templom déli oldalában. Egykor a tihanyi apátsághoz tartozó Kövesd falu terült el ezen a területen. Az Árpád-kori település a XVI. században a török dúlás következtében pusztult el. 

Csirke Orsolya régész, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatóhelyettese számolt be a nyitott munkagödör mellett az érdeklődőknek a sok meglepetést szolgáltató ásatásról. – A templom ugyanis, mint legtöbb kora középkori templom, római kori alapokra épült, a mostani ásatás célja tehát az volt, hogy a római alapokat megkutassuk, a római és középkori falszakaszok kapcsolódását megkeressük. Rögtön az ásatás első napján egy középkori csontházra leltünk, majd ezen a rétegen áthaladva megtaláltuk a római kori falakat, s a templométól kissé eltérő tájolású, fürdőként azonosítható épületet. A szakember munkáját három lelkes önkéntes segítette – mondta el lapunknak a régész. 

Este a helyi kultúrházban az Értéktári esték sorozatban mutatta be a bizottság a szeptembertől újraalakult programtervét, az értéktári rendszerbe helyezés menetét az érdeklődőknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában