Pályázati támogatás

2024.04.04. 07:00

Magyar falu program – A tízmilliárdos keretből 62 millió jut a Zirci járásba

A Magyar falu program újabb pályázati nyerteseinek listáját nemrég tették közzé, abból kiderül, hogy a tízmilliárd forint összegű keretből 1042 kistelepülés tud megint előre lépni és a Zirci járás 14 falujából tíz kap most támogatást. Cikkünkben felsoroljuk, melyik milyen célra.

Rimányi Zita

Tavaly tavasszal írtunk arról cikkünkben, hogy csaknem másfél millió forint értékben szerzett be orvosi eszközöket, berendezéseket a porvai önkormányzat a falu rendelőjébe, a pénzt a Magyar falu program pályázatán nyerte el. Számos más olyan fejlesztésről szintén beszámoltunk, amely ugyancsak az Mfp forrásából valósult meg az Öreg-Bakonyban, a zirci járásban az elmúlt években. A térség országgyűlési képviselői, Kovács Zoltán és Ovádi Péter többször beszélt arról, hogy az Mfp révén a kormány olyan beruházásokhoz biztosít pénzt, amelyek a kistelepülések versenyképességének és a lakosságszámnak a megtartását szolgálják. 

Valódi problémákra ad választ a Magyar falu program, pályázati adminisztrációja nem ró túl nagy terhet az önkormányzatokra és önerőt sem kell biztosítaniuk a nyertes projektek megvalósításához. 

 

A zirci járás 14 falujából tíz kap most támogatást a Magyar falu program keretében. Csesznek például a vár tövében lévő temetőt szépítheti, teheti kényelmesebbé a szeretteik emlékét ápolóknak
A Zirci járás 14 falujából tíz kap most támogatást a Magyar falu program keretében. Csesznek például a vár tövében lévő temetőt szépítheti, teheti kényelmesebbé a szeretteik emlékét ápolóknak
Fotó: Rimányi Zita/Napló


A Magyar falu programban legutóbb önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztésére, önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó beszerzésekre lehetett pénzt igényelni. A nemrég közzétett pályázati eredmény szerint Bakonybél önkormányzata eszközbeszerzésre 1,8 millió forintot nyert, Bakonynána a tanya- és falugondnoki busz beszerzése forrásból 12 millió forinthoz jut. Bakonyszentkirály szintén új buszt vásárolhat, 17,5 millió forint értékben.
Csesznek önkormányzata a temetők kis léptékű infrastrukturális fejlesztése keretből kap hatmillió forintot. Csetény óvodai játszóudvar, közterületi játszóterek fejlesztése címén 4,5 millió forintot költhet el, ugyanerre a célra Lókút 5,3 millió forintot nyert el. 
Nagyesztergár eszközbeszerzésre fordíthat 2,8 millió forintot, Olaszfalu önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan fejlesztésére 1,8 milliót. Pénzesgyőr 4,6 millió forintból, Szápár hatmillió forint értékben vehet kommunális eszközöket. 

Csesznek önkormányzata a temetők kisléptékű infrastrukturális fejlesztése keretből kap hatmillió forintot a Magyar falu programban
Csesznek önkormányzata a temetők kis léptékű infrastrukturális fejlesztése keretből kap hatmillió forintot a Magyar falu programban
Fotó: Rimányi Zita/Napló


Összesen 62,3 millió forint jut így ezúttal az Mfp révén a zirci járás falvaiba, és például már a cseszneki önkormányzat is közzétette, pontosan mire költi a pályázati támogatást. Egy 18 férőhelyes, a mostanival megegyező küllemű urnafal építésére és a temető középső bejáratától lépcsősort, járdát alakítanak ki. Öt padot helyeznek el a gyászolóknak, a szeretteik emlékét ápolóknak a sírkertbe és kétszáz méteren növényzetet telepítenek a kerítés mellé. Emellett elektronikus temetői nyilvántartás készül, aminek egyes részeit a lakosság is használhatja majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában