Fejlesztés

2024.04.09. 11:30

Megújul a Torna patak környéke Ajkán

Kezdődik a Torna patak környékének a megújítása, a folyamat két részből áll. A munkaterületet április 8-án adták át.

Tisler Anna

A jelenlegi Top-plusz projektben a Csingeri út és a Nagy László Városi Művelődési Központ közötti szakaszon a hidak, a rendőrség épülete előtti körforgalom, az ehhez vezető leágazások és a Deák Ferenc utcai részek készülnek el. Ennek költsége meghaladja a 700 millió forintot. Egy új közúti híd készül a bank mellett, ami a hotel mögötti területre vezeti be a forgalmat, valamint megépül három gyalogoshíd a patak felett. A területen az iskolák, közintézmények, kereskedelmi egységek miatt jelentős a gyalogos- és kerékpáros-forgalom, a biztonságos közlekedés érdekében ezért zebra és kerékpárút kialakítását is tervezik. 

Schwartz Béla mögött a tervrajzok egy része Fotó: Gyarmati László 

A Top-pluszos Élhető város projekt keretében készül egy új híd a Béke utca végén. A patakrevitalizáció keretében később, a beruházások második szakaszában valósul meg a Torna patak medrének átépítése Kislőd határáig. 

Az ünnepségen Schwartz Béla polgármester elmondta, hogy a lakosság régóta várt a beruházásra, amelynek költsége meghaladja a 6,7 milliárd forintot. Ezt a város a saját erejéből valószínűleg soha nem tudná megépíteni. – A kormány időközben kiemelt beruházássá minősítette, így joggal bízhatunk abban, különösen Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter segítségével, hogy meg fog valósulni. 

Pad Ferenc, a körzet önkormányzati képviselője köszöntőjében kiemelte, hogy ezen a részen lesz a legszebb és legszembetűnőbb a változás, ami részét képezi a szép és modern városközpont több mint tíz éve elkezdett kialakításának, s amely Ajka ékköve lesz. 

Szabó Dezső, a Strabag Kft. ügyvezetője a kivitelezés menetéről szólva elmondta, speciális mélyalapozással építik a hidakat, amely során rövid ideig komoly zajhatás várható, ezért a lakosok megértését és türelmét kérik. Hozzátette, hogy a szerződés szerint egy év áll rendelkezésükre a beruházás megvalósítására, de szeretnék, ha ez év végéig ennek nagy része elkészülne. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában