Hüllők Herenden

2024.04.15. 11:30

Óriásteknős – óriási élmény volt közelről látni (képgaléria, videó)

Akár hatvanöt centiméter hosszú, harmincöt kilós teknőst is láthattak azok, akik ellátogattak az óriásteknős-kiállításra a Pesovár Ernő Művelődési Házba április 14-én, vasárnap. A nagyteremben a sztárok a sarkantyús teknősök voltak, ez méretével és testtömegével a szárazföldi teknősfélék családjában a harmadik legnagyobb óriásteknős.

Benkő Péter

Délután folyamatosan, szép számban érkeztek a látogatók a művelődési ház nagytermébe, ahol még egy tucat más fajt, a sarkantyúsoknál kisebb, de küllemre, viselkedésre érdekes állatot nézhettek meg. Egy részüket akváriumban, a hatalmas sarkantyús teknősöket pedig szabadon kialakított, tágas rekeszben csodálhatták – és nemcsak a gyerekek, de szüleik is élvezték az óriásteknős látványát.

Sarkantyús teknős, a harmadik legnagyobb óriásteknős
Fotó: Fülöp Ildikó

A szervezők elmondták, a sarkantyús teknős Afrikán belül Beninben, Csádon, Egyiptomban, Etiópiában, Maliban, Nigerben, Szenegálban, Szomáliában, Szudánban és Togóban honos. Kopár, félsivatagos vidéken él, kedveli a száraz szavannákat, és előfordul bozótos, akáciás szavannákon is. Bírja a negyven-ötven Celsius-fokos nappali hőmérsékletet. Ez a kontinens legnagyobb teknősfaja, megnőhet akár nyolcvanhárom centi hosszúra, súlya harminchat és százöt kiló közötti. Páncéljuk az évek előrehaladtával egyre kontrasztosabb, bőrük nagyon vastag. Nevét a hátsó lábán lévő kinövésekről, az úgynevezett sarkantyúkról kapta. Kiválóan ás, túl meleg vagy hideg esetén a maga ásta gödörbe húzódik vissza. Hajnalban és alkonyatkor aktív, sokszor csak alkonyatkor jön elő, esős időszakban a legaktívabb, s kizárólag növényekkel táplálkozik. Közel tíz darabot láthattunk ebből a fajból, egyik-másik pihent, a többi kíváncsian szemlélte a látogatókat, ahogy azok a hüllőket.

A látogatók a hüllőket, azok pedig a kíváncsi vendégeket csodálták
Fotó: Pesovár Ernő Művelődési Ház

A jóval kisebb pézsmateknőst már akváriumban láttuk. Nevük arra utal, hogy megzavarásukkor pézsmaszagú folyadékot választanak ki. Kanadában és az USA keleti részén honosak, a partvidéken nagy számban élnek sekély patakokban, tavakban, folyókban. A kínai lágy héjú teknős óriási területen elterjedt, számos élőhelyen. Rendkívül agresszív, ideges állat, mindenre támad, ami mozog, még fajtársaira is. Halakkal, csigákkal, rovarokkal, rákokkal, szúnyoglárvákkal, férgekkel táplálkozik.

A fentieken túl a szervezők bemutatták a király-, a matamata, a kígyónyakú, az iszap-, a kínai háromélű, a hieroglifás ékszer-, a kínai csíkos és szegélyes teknősfajokat. Küllemre, megjelenésre mindegyik más, ahogy élőhelyük és szokásaik is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában