Veol podcast

2024.04.20. 15:00

Szigorú rendelkezések szabályozzák a szabadtéri tűzgyújtást (podcast)

Az elmúlt időszakban megemelkedett a szabadtéri tüzek száma a tavaszias időjárás és a kerti munkák megkezdése miatt; országosan idén már meghaladja a 7 és fél millió négyzetmétert a leégett terület nagysága. A katasztrófavédelem hívja fel a figyelmet: kora tavasszal megnő a szabadtéri tüzek keletkezésének a veszélye. A szabadtéri tűzgyújtással kapcsolatos legfontosabb szabályokról, tudnivalókról beszél Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagy, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője és Bakos György tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője.

Veol.hu

A műsorban elhangzik: ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, a nádas és a tarló, a kerti munkálatok során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos. Ahol a települési önkormányzat rendeletben engedélyezi a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak a rendeletben meghatározott módon és időben végezhető az égetés.

Vendégünk Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagy, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője és Bakos György tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője.
Vendégünk Csondor Henrietta tűzoltó főhadnagy, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője és Bakos György tűzoltó alezredes, a Veszprém Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője.
Fotó: Komaniczki Zoltán

Amennyiben a települési önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, ott tilos zöldhulladékot égetni. A szakemberek felhívják a figyelmet: aki égetéssel szabadulna meg a zöldhulladéktól, és az engedélyezett, tegye  körültekintően; a saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott fokozott tűzveszély, tűzgyújtási tilalom idején sem. Az ilyen nyílt lángú berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési, tűzgyújtási szabályok betartása mellett történhet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában