37 előadás

2017.09.12. 19:59

Jubileumi színházi évad kezdődik a pápai művelődési központnál

Nem mindennapi jubileumi színházi évadot kezd meg ősszel a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ (JMSZK): a hamarosan induló szezonban összesen tíz bérletet és ezekben 37 előadást kínálnak a színházbarát közönségnek.

Polgár Tibor

Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatónője lapunknak érdekességként megjegyezte, a helytörténeti kutatások szerint ugyan 1802-ben már tartottak Pápán magyar nyelvű színházi előadást, de ezt még német színészeknek köszönhette a nagyérdemű. Aztán 1817-ben elérkezett pillanat, amikor hivatásos magyar színtársulat először lépett pápai színpadra.

– Az intézményünk ennek a jeles művelődéstörténeti eseménynek a 200. évfordulójára emlékezve állította össze a 2017-2018-as színházi évadát, amiben tíz bérletet indítunk: kettőt a felnőttek, hármat az ifjúság, ötöt pedig a gyermekek korosztálya számára. Ezek keretében összesen 37, jellemzően sokszereplős, látványos színpadi elemekkel és kiváló színművészekkel fémjelzett előadást láthatnak majd nálunk. Ugyanakkor az ifjúsági bemutatóink között lesznek népszerű kamaradarabok is – nyilatkozta Szabadkai Verita.

Mint mondta, a nagy múltú Vajda-bérlet ezúttal is öt előadásból áll. A műfaji sokszínűségre törekedve és a JMSZK véleménykérő lapjain megjelenő igényeket figyelembe véve a zenés zsáner is bekerült a repertoárba. Az első bemutatót október 14-én tartják, ekkor A muzsika hangja című musicalt láthatja a közönség. – A délutáni bérletünk a három előadásból álló Komédiás, amivel a legfőbb célunk a minőségi szórakoztatás, nevettetés. Ez egy zenés vígjátékot és két operett-előadást tartalmaz. Az első bemutató december másodikán lesz. A két felnőttbérletünkről egyaránt elmondható, hogy az országos kínálat megjelenítésére, a minőség megtartására, illetve a már említett műfaji sokszínűségre törekedtünk – fogalmazott a JMSZK vezetője.

Szabadkai Verita kiemelte, nagyon fontos számukra a gyerekek megszólítása, hiszen belőlük lesznek a színházbarát felnőttek, ennek mentén pedig most már öt gyermekbérletet indítottak. – Hozzájuk kötődik a legújabb bérletünk, ami kisbabáknak szól hároméves korig, és a Babóca elnevezést kapta. Természetesen figyelembe vettük a kicsik életkori sajátosságait, így őket rövidebb, körülbelül 25 perces előadásokkal várjuk, amiket kiegészít egy ugyanilyen időtartamú közös foglalkozás, játék. A Babóca-bérlet három előadásában az élénk színek, a látványos eszközök és formák, a zene, a ritmus, a mozgás dominál – tájékoztatott az intézményvezető.

Az igazgatónő kitért arra, hogy a JMSZK lehetőségeinek és a közönség igényeinek függvényében terveznek bérleten kívüli, egyedi előadásokat is. Például elhozzák Pápára a Gyöngyhajú lány balladája című musicalt, amit a 2016-os esztendő legjobb zenés előadásaként emlegetnek. – Ennek a helyszíne nem a JMSZK színházterme lesz, hanem a Városi Sportcsarnok. Itt 24 Experidance-táncművész és 5 musicalszínész 21 Omega-slágerrel szórakoztatja majd a közönséget. Emellett továbbra is együttműködünk amatőr színházi társulatokkal, így 2018 tavaszán a pápai S.K. Társulat az intézményünkben mutatja be a legújabb színdarabját – tekintett előre Szabadkai Verita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában