Balatoni táj

2017.09.25. 07:50

Lovas számukra a békét és a nyugalmat jelenti

Ki gondolná, hogy Kásás Zoltán szeptember 15-én ünnepelte 71. születésnapját?

Szendi Péter

Kásás Zoltán háza tetején magyar zászló leng, számára a magyarságtudat értékes és fontos. Nagyon sokfelé utazott a világban, mindig is büszke volt arra, hogy magyar Fotó: Szendi Péter

Lovasi nyaralójában keresem meg: fiatalos lendülettel hellyel kínál, én meg újfent rácsodálkozom, hogy a Köves-tetőről milyen gyönyörű a település és a Balaton.

Véletlenül lett vízilabdázó. Tizenkét éves korában a Margit-szigetre ment le úszni az iskolával, és akkor ott kiszúrta a Dózsa edzője. Hogy mit látott benne, a mai napig sem érti, hiszen nem tudta a medencét végigúszni.

- Másnap elmentem edzésre, néhány napig járhattam csak, mert édesanyám, aki nagy Fradi- drukker volt, mondta, szó sem lehet róla, hogy én Újpesten sportoljak, így hamar „átigazoltam” a Ferencvároshoz. Ott Gerendás Gyuri édesapja volt az úszóedző. Nem voltam valami jó úszó, két év után váltottam a vízilabdára – meséli pályafutásának kezdetét Kásás Zoltán. 1966-ban mutatkozott be a válogatottban. 1970-ben Eb, 1972-ben olimpiai második helyezett volt. 1973-ban világbajnoki, 1974-ben Európa-bajnoki címet szerzett. A válogatottban 1975-ig szerepelt. Játékos pályafutása után edzőként tevékenykedett, először Ausztráliában. 1987-től a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is volt. A szöuli olimpián ötödik helyezett lett a csapata. Szerződését 1988 végén meghosszabbították, de az 1989-es Eb-n elért 9. helyezés után lemondott. Ezután meglehetősen vegyes volt az edzői pályafutása. Több magyar csapatnál, köztük a Ferencvárosnál tevékenykedett, de megfordult Olaszországban, Szerbiában, Görögországban, Szaúd-Arábiában és Nagy-Britanniában is. Jelenleg a vízilabda-edzőképzés vezetője.

2009 óta van nyaralójuk Lovason, nagyon szeret feleségével itt élni. Amint lehetőségük van, otthagyják a főváros zaját és jönnek le, mert számukra mindez a békét, a nyugalmat jelenti. – Soha nem vágytunk parti telekre, hanem domboldalra, szép panorámára. Körtvélyesi Péternek, a Szeged akkori elnökének Alsóörsön volt nyaralója és rajta, illetve Godzsa Zoltán későbbi szomszédomon keresztül tudtuk meg, hogy van egy eladó telek Lovason. Egy viseltes házat felújítottunk. Jó érzés reggel a napfelkeltében, este pedig a napnyugtában gyönyörködni, a szomszédokkal baráti viszonyt ápolni, jókat beszélgetni. Az emberek hamar befogadtak bennünket.

Idén Magyarország rendezte meg a vizes világbajnokságot, a FINA minden idők legjobb vébéjének választotta. Kásás Zoltán nem értette a fanyalgókat, akik kritikus szemmel nézték az előzményeket és a sporteseményt.

- Aki ezt a világbajnokságot végig követte, az azt látta, hogy hazánk tudna olimpiát rendezni. A FINA vezetői meglepődve tapasztalták, hogy Magyarországon az emberek mennyire szeretik az úszást, a vízilabdát és az egyéb vizes sportokat. Gyönyörű helyeken tartották az eseményeket, méltán büszkék lehetünk arra, hogy mi rendezhettük ezt a fantasztikus programot. Utána jött a Masters világbajnokság, ami szintén nagyon sikeres volt, az emberek özönlöttek a lelátókra. Az ország mindebből néhány év múlva is profitál még, hiszen akik eljöttek most Budapestre és Balatonfüredre, jó hírét viszik Magyarországnak.

Kásás Zoltán háza tetején magyar zászló leng, számára a magyarságtudat értékes és fontos. Nagyon sokfelé utazott a világban, mindig is büszke volt arra, hogy magyar Fotó: Szendi Péter

Több mint tízezer vízilabdázó van most hazánkban. Amikor fiáék, Kásás Tamásék nyáron Füreden vízilabda-gálamérkőzést játszottak, öröm volt nézni, ahogy Ajkáról, Balatonfüredről és Balatonfűzfőről is jöttek gyerekek fotózkodni az egykori aranycsapat tagjaival, aláíratni velük a vízilabdájukat. Boldog gyermeki arcokat látott, ők a jövő reménységei, mondja Kásás Zoltán.

Háza tetején magyar zászló leng, számára a magyarságtudat értékes és fontos. Nagyon sokfelé utazott a világban, mindig is büszke volt arra, hogy magyar. – A több mint ezeréves történelmünket nem lehet csak egy kézlegyintéssel elintézni. Nekem döngetheti a mellét az amerikai a háromszázéves történelmével. Mi itt vagyunk Európában, van egy olyan nyelvünk, amihez nincs hasonló, és ezt meg tudtuk őrizni. Legyünk büszkék arra, hogy mi különlegesek vagyunk! Örülök a mostani politikának, mert itt béke és nyugalom van, mindez pedig rengeteg turistát vonz. Külföldi barátaim ámulnak és bámulnak, hogy Budapest milyen gyönyörű.

Ha valaki degradáló megjegyzést tesz a magyarokra, bevallom őszintén, én annak keményen visszavágok. Nem értek egyet azzal sem, hogy nálunk nincs sajtó- és szólásszabadság. Több országban jártam, Angliában például sok mindent nem írnak meg az újságok, holott megtörtént. Fantasztikus neveket adtunk a világnak a művészetben, a tudományban, a sportban. Legyünk büszkék magyarságunkra! – fejezi be a beszélgetést Ká-sás Zoltán, miközben egy erős fuvallat meglobogtatja a piros-fehér-zöld, nemzeti színű zászlót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában