#akinemidejönazhovamegy?

2017.11.03. 21:53

A parától a zokogáson át a sírva nevetésig – Szombaton a Pannonfílingen a helyed!

Szombaton ismét vár a Pannonfíling az Expresszóban! Kár lenne kihagyni!

Horváth Virág

Szerkesztőségünk abban a kiemelt helyzetben van, hogy betekintést nyertünk a vetítés előtti napon a versenyfilmekbe. És ezt most meg is osztjuk olvasóinkkal!

De előbb egy kis háttér:

A Pannonfíling 13. alkalommal kerül megrendezésre, és a baljós szám ellenére az esemény idén is magasan veri a színvonalat. Az évek alatt a fesztivál az egész országban, és a határon túl is belopta magát az alkotók szívbe, és évről évre csak növekszik a bázisa. Az idei felhozatal, talán egész fennállása alatt a legkiemelkedőbb.

És, hogy kiknek érdemes eljönniük? Azoknak,

akik nevetni akarnak!

Külön kiemelném ebben a kategóriában Besenyei Katalin Apám orvosa nem praktizál című filmjét, ahol nem tudjuk eldönteni, hogy ez tényleg ennyire vicces, vagy tényleg ennyire keserű. De, ahogy a szólás tartja: sírva vigad a magyar, (meg az erdélyi is, ez ugyanis épp egy határon túli alkotás) tehát ez a kis történet melyben a külföldön takarítóként dolgozó Boróka sok év után hazatér szülőfalujába igazi gyöngyszem. A félreértések, és hazugságok, és az igazi, hamisítatlan falusi miliő garantáltan beleég a retinákba.

A vicces filmek közé sorolnám Dobi Ferenc, Észveszejtő című alkotását is, de ennél a filmnél egy hajszál választja el a nevetést a parától. A hideg is kiráz minket a Tibi, a főszereplő történetéről, aki csak egy hétre utazott el külföldre, mégis hazatérésekor azt látja, hogy felfordult az élet a falujában. Egy fecske tényleg nem csinál nyarat? Egy ember harca nem elég a jobb világhoz? Dobi Ferenc filmje keserű választ ad a kérdésekre.

akik tanulni szeretnének valamit!

A Pannonfíling előzsűrije a több mint 7 órányi beérkezett pályamunka közül beemelt a versenyprogramba egy dokumentum filmet is. Exhumálás, koponya, Semmelweis rejtélyek! Kiss-Stefán Mónika alkotása válaszokat keres. Miért került tébolydába a magyar orvos? Miért verték ott agyon? Mi okozta valójában a halálát? Szifilisz vagy vérmérgezés? Miért exhumálták négyszer? Milyen gyermeki csontokat őrzött a koporsó? Milyen lett volna Semmelweis igazi arca, ha nem ragadja magával a betegség?

akik nem félnek az érzelmektől!

Baranyi Gábor Benő Bújócska című filmjéről még bizonyára a Pannonfílingen kívül is hallani fogunk. Kivételes, értékes munka, amit nehezen lehet végignézni ökölbe szorított kéz, vagy egy könnycsepp nélkül. A 7 éves Matyi a falu szélén él szüleivel és 3 testvérével. Imád bújócskázni, de ezzel sok bosszúságot okoz mindenkinek. Egy nap az apa eltűnik, s az anya magára marad a nehezen kezelhető gyerekkel. A Bújócska megtörtént esetet dolgoz fel amatőr szereplőkkel, eredeti helyszíneken, előre betanult dialógusok nélkül, a budapesti iskola hagyományait követve.

Héder Éva, Ungvár Tibor Figyelj rám! című filmje szintén érzelemdús alkotás. A szülő és gyermek közti ingatag viszony, amely talán csak egy szón, egy mondaton, vagy talán egy telefonhíváson csúszhat el, vagy rendeződhet.

akik imádnak félni!

Horror, thriller imádók, figyelem! A PannonPara különdíjra rengetegen pályáznak. Jobbnál jobb... vagyis... parábbnál parább filmeket láthatunk az egész napos filmfeszten!

Vágjunk is bele a sorba Dobi Ferenc Vér-erdő című filmjével! Négy fiatal egy erdei túrára indul. Míg kettejük számára nem több a kiruccanás fiatalos szórakozásnál, Andris és Juli kapcsolatát örökre megváltoztatja a hétvégi kirándulás. Dráma? Thriller? Lehet egyszerre mindkettő? Lehet.

Emődy Botond Előd, Kovács Péter Egyenes című filmje egy asszociatív merengés, mely barangolásra hív az emlékek vadonjába.

Kiss Friderika Virág Pszicho-lájk című alkotása szintén kilép a valóságból, rémképzetek, és hallucinációk borítják a filmkockákat.

Timári Lilla, Balázs András A mackó című filmje bizonyára erős alaphangulatot fog adni az estének. Egy bűntényt olyasvalaki akadályozza meg, akire soha nem gondoltunk volna...

Az utolsó vetítési blokkban is bőven jut a parából. Elekes Gergő, akinek a neve a veszprémieknek, filmeseknek és horrorrajongóknak is jól ismert újabb alkotással rukkolt elő. Ebben a felállásban Horváth Virág volt a társa, és egy igazi minihorrorral várják a rettegni vágyó közönséget. Egy tragikus autóbaleset után a fiatal nő a barátjától kér segítséget a nyomok

eltűntetéséhez. És korántsem itt ér véget a történet.

 

Az itt kiemelt filmek a szerkesztő szuverén döntése alapján lettek felsorolva. Ennél sokkal több, és hasonlóan értékes filmekkel találkozhat az, aki ellátogat a Pannonfíling Mozgóképes Találkozóra szombaton Veszprémbe, az Expresszóba 13 órától!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában