kiállítás az agórában

2018.01.23. 11:00

Selyemre festett lélektükör

Az embernek, hogy boldog legyen, két dolgot kell tennie: egyik, hogy hinnie kell, hogy van az életnek értelme, a másik, hogy meg kell találnia, hogy mi az.

Jákói Bernadett

Török Lajosné Nagy Katalin a Magyar Kultúra Napjára állította ki selyemképeit az AGÓRA-ban

Tolsztoj, a klasszikus orosz író gondolataival idézte dr. Burai Gézáné ny.tisztiklub igazgató a közönségnek mindazokat a lélekből áradó belső üzeneteket , amelyek Török Lajosné Nagy Katalin selyemalkotásaiból áradnak. A Magyar Kultúra Napján az AGÓRA- galériájában nyílt kiállításon a varázslatos selyemfestészetből kaphatott ízelítőt a közönség.

Török Lajosné Nagy Katalin a Magyar Kultúra Napjára állította ki selyemképeit
az AGÓRA-ban

A debreceni származású, de Veszprémben élő, óvodapedagógusként tevékenykedett , ma már nyugdíjas  alkotó gyermekkora óta hoz létre kézműves munkákat, amik természetesen nemcsak a pedagógusi munkájában, hanem a családjában, és a tágas környezetében mindig is örömet jelentettek. A kosárfonástól a nemezelésig, a szappankészítéstől a batikolásig szinte minden kézműves ágban otthonra talált alkotásaiban. A selyemfestészet valamennyi megtanulható technikájával rendelkezik. Életében fontos szerepet játszik az alkotás, a finom, a könnyed, a lágy női anyag, amely ihletet ad, összekapcsolja az életigenléssel, az alkotókedvvel. Amikor fest, alkot, létrehoz, tükröt tart, s belső látomása szerint dolgozik. Érdekes XI. századbeli japán festési technikát is elsajátított, ami sajátos egyediséget varázsol a műveinek. Mintái a népi és a természetből ellesett elemeket tartalmazza. Csoda , amely az ember  adománya, utat talál a befogadók lelkéhez. S ez az összekapcsolódás a művész és a művészete alapvető célja.  –hangzott el a megnyitón. Közreműködött a Gizella Női kar, ők Bartók Béla művét, valamint József Attila kórusra feldolgozott versét adták elő. A Magyar Kultúra Napja programját az ünnepélyes fogadást követően a Kávészünet együttes teltházas koncertje zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában