A klasszikusok is lehetnek érdekesek

2018.03.18. 10:30

Timár Veronika szerint keresni kellene a „kötelező” szó helyett valami mást

Timár Veronika, a Cholnoky Lakótelepi Könyvtár – amely az Eötvös Károly Megyei Könyvtár fiókkönyvtára – munkatársa szerint keresni kellene a „kötelező” szó helyett valami másikat.

Juhász-Léhi István

Timár Veronika, a Cholnoky Lakótelepi Könyvtár munkatársa

Sok szülő látogatja kisebb gyermekével könyvtárukat

– Ez egy kis lakótelepi fiókkönyvtára a megyei könyvtárnak. Ennek ellenére mind a felnőttek, mind a gyerekek számára van itt gyűjtemény, ám ha valakinek a választék nem lenne elég, a megyei könyvtárból – könyvtárközi kölcsönzéssel, az arra vonatkozó szolgáltatási feltételekkel – az ott megtalálható kölcsönözhető könyveket is át lehet kérni. Ez akkor kényelmesebb, ha valakinek a Cholnoky van közelebb, vagy éppen jobban szereti a kisebb, családiasabb helyeket, amelyek talán némileg barátságosabbak is egy nagyobb intézménynél – tudtuk meg Timár Veronikától, aki arról is beszélt, hogy sok szülő látogatja kisebb gyermekével könyvtárukat és keresik a kötelező olvasmányokat, de főleg inkább mesekönyvekért mennek hozzájuk a kisgyerekes szülők.

Timár Veronika, a Cholnoky Lakótelepi Könyvtár munkatársa

Az egyetemi könyvtárban dolgozott hosszú ideig

Ha már kötelező olvasmányok! Hogyan alakult át a kötelező olvasmányok szerepe a fiatalok életében? – kérdeztük Timár Veronikát, aki, mivel korábban az egyetemi könyvtárban dolgozott hosszú ideig, ezért inkább személyes élményeiről beszélt lapunknak.

– Általános iskolában szinte mindent szerettem! Voltak olyan könyvek, amelyeket az-előtt elolvastam, mielőtt feladták volna, mint kötelezőt – fogalmazott a Cholnoky könyvtárosa. – Az Egri csillagokat háromszor elolvastam, mire kötelező lett. Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényével kapcsolatban pedig volt egy olyan élményem, hogy – fura, de így van – ijesztő volt a címe, és az a szó, hogy kötelező, az sem hangzott túl jól. Húztam, halasztottam, talán három napom volt, amikor hozzákezdtem. Nem tudtam letenni! Beleszerettem Jókai világába és nyelvezetébe, pedig 7. osztályban olvastuk. Azt mondják, Jókai nem érthető a ma embere számára. Ezzel nem értek egyet.

Timár Veronika szerint keresni kellene a „kötelező” szó helyett valami mást. Elmondta: ha „annak idején” felolvastak volna Jókai regényéből egy izgalmas részletet, és a legizgalmasabb ponton nem olvasták volna tovább, akkor biztosan kedvet csináltak volna sokaknak. A klasszikusok szerinte a mai fiatalok számára is lehetnének érdekesek, egy kicsit „másképpen megmutatva”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában