Hősiesség, barátság

2018.05.31. 07:00

Vándorkiállítás A Pál utcai fiúk című legendás regényről

Molnár Ferenc híres regénye, A Pál utcai fiúk 111 éve, 1907-ben jelent meg először könyv formájában.

Smidhoffer Eszter

Vándorfi László rendezésében tavaly áprilisban mutatta be a Pannon Várszínház Dés László és Geszti Péter musicaljét, A Pál utcai fiúkat Fotó: Pesthy Márton/Napló

A mai napig az egyik legolvasottabb mű nemcsak hazánkban, hanem a világ számos országában. Az irodalmi kiállítás megérkezett Tapolcára is, ahol a Wass Albert Könyvtár és Múzeum Gyermekrészlege ad neki otthont.

A regény népszerűségének oka, hogy olyan alapvető kérdésekre keresi a választ, mint mit jelent a barátság, a hűség, a bátorság, a haza, és mi az, amiért érdemes feláldozni akár az életünket is. Grund, einstand, gittegylet, nemecsekség – legtöbbünk számára ismerősen csengő szavak, amelyek gyermekkorunk tiszta lelkű világát idézik, és az idők során nagybetűs fogalmakká váltak.

Vándorfi László rendezésében tavaly áprilisban mutatta be a Pannon Várszínház Dés László és Geszti Péter musicaljét, A Pál utcai fiúkat Fotó: Pesthy Márton/Napló

Molnár Ferenc saját kortársait formázta meg a karakterekben, a fiúk a grundról valóságos személyek, akik a századfordulón Budapest még szabadon lévő tereiért küzdenek. A helyszínek ma is léteznek, hűségesen őrzik a legendás történet egyes mozzanatait. A regényből készült adaptációk világszerte sikert arattak, Fábri Zoltán filmjét 1969-ben Oscar-díjra is jelölték. Az idei évtől a Vígszínház telt házzal játssza A Pál utcai fiúk musicalváltozatát.

A tárlat anyagának alapjául a Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi kiállítása szolgál, de az interaktív tartalmak kidolgozásában részt vállalt a Nemzeti Múzeum mint a regény helyszíne, a Vígszínház, ami a darabot aktuálisan musical formájában műsoron tartó előadótérként szolgál, és a Móra Kiadó Zrt. mint a könyv gondozója, az újabb formátumok megjelentetője. A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásával született meg. Első helyszíne a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára volt 2017 májusában. A tárlat tizenegy tablóból, installációból és sok, a könyvhöz kötődő tárgyból áll.

Az installáció egy fapalánk nyomatú, paravánszerű fal, mely a korabeli grundok hangulatát idézi. Tartalmaz több olyan QR-kódot, melyeket leolvashatnak a kiállítás látogatói, és a 2016-ban a Vígszínház által színpadra alkalmazott, azonos című darabban szereplő színészeket és az alkotókat láthatják, hallhatják, akik a könyvről, darabról, a könyv által közvetített értékekről, saját interpretációikról beszélnek. Ezen található Csónakos zsebe, mely régi és mai fiútárgyakat tartalmaz, Geréb levele, emellett még az iskola világát idéző fotók. A tárlat részét képezi a Gittegylet csomagja, az Önképző- kör dokumentuma, Csónaky István bizonyítványa, továbbá golyók, zászló, egy roll up és több apró, de a regényben meghatározó tárgy.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában