Máig ható emlékek

2018.09.06. 07:00

Záró helyszínen nyílt meg a Protestánsok a Bakonyban című kiállítás

A reformáció 500. évfordulója alkalmából összeállított egyháztörténeti, evangélikus és református gyülekezeteket bemutató kiállítás látható a városi könyvtárban.

Laskovics Márió

 Szeptember 28-ig tekinthető meg Pápán a vándorkiállítás Fotó: Laskovics Márió

Protestánsok a Bakonyban cím­mel nyílt meg a zirci Re­guly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház a refor­máció 500. emlékévére ké­szült, a gyűjtőterületükön lévő evangélikus és református gyülekezetek történetét összefoglaló időszakos kiállítása hétfőn, ötödik és egyben záró helyszínként a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

– Zirc és Pápa katolikus hatása volt érezhető a kis gyülekezetekben, ám homályos terület a kezdetek időszaka. A 18. századtól, az anyakönyvezés elterjedésével már folyamatosabb információkkal rendelkezünk – mondta Kirmer Anna néprajzos, muzeológus, aki Vida Beáta történésszel, muzeológussal állította össze a tárlatot. Hermann István könyvtár­igazgató köszöntőjében kiemelte, a szeptember 28-ig megtekinthető vándorkiállítás az emlékév után is felhívja a figyelmet a reformációra, amely meggyőződése szerint a katolikus egyházat is pozitívan formálta.

Szeptember 28-ig tekinthető meg Pápán a vándorkiállítás Fotó: Laskovics Márió

A tárlatot Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei igazgatója, főjegyző nyitotta meg:

– A reformációt nem lehet egyetlen évhez kötni, hiszen nemcsak egy konkrét történelmi időpontról van szó, hanem egy ötszáz éves folyamatról, amit a kiállítás a bakonyi egyházközségek történetén, máig ható emlékein keresztül mutat be. A reformáció mélységesen belenyúlt az európai társadalmak szövetébe, települések és családok életébe, közösségeket, gyülekezeteket hozott létre. Valójában katolikus megújulási mozgalom volt, sajnos egyházszakadást vont magával, de üzenete ma is a folytonos visszatérés az eredethez, azaz a Szentíráshoz, a Forráshoz.

Mint megtudtuk, a tárlaton a Bakonycsernyei, a Bakonyszentlászlói, a Bakonytamási, a Sikátori és a Tési Evangélikus Egyházközség, valamint a Bakonyszentkirály-Csesznek- Veszprémvarsányi, a Csetényi, a Dudari, a Rédei és a Zirci Református Egyházközség, illetve a megyei levéltár, az OSZK Ciszterci Mű- emlék Könyvtár és a Zirci Ciszterci Apátság emlékei – tablók, fotók –, liturgikus tárgyai, többek közt imakönyvek, úrasztali kancsók és kelyhek láthatók.

A pápai megnyitón szavalattal közreműködött Babos Tibor.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában