Múlt és jövő találkozik

2018.10.18. 17:30

Hazai és külföldi építészek munkái láthatók az egykori zeneiskola falain

Kiállítással nyitotta meg újra kapuit az évtizedekkel ezelőtt bezárt egykori ének-zenei általános iskola.

Marton Attila

Porga Gyula polgármester az egyik szépen kifestett fal előtt Fotó: Pesthy Márton

Az épületben 12 fal címmel nyílt kiállítás szerdán. A falakat hazai és nemzetközi alkotócsoportok munkái díszítik. A hazaiak mellett európai és amerikai építészek munkái alapján a Neopaint Works nevű formáció készítette a falfestményeket. Porga Gyula polgármester megnyitójában elmondta, a kiállítás révén újra látogathatóvá vált a három évtizede bezárt épület. Felidézte, a huszadik század elején elkészült épület fontos a város életében. Kezdetben iparostanodaként működött, 1938-ban az eucharisztikus világkongresszus idején rövid ideig az épületben őrizték a Szent Koronát. Majd sokáig ének-zenei általános iskola működött a falak között. Hangsúlyozta, a tárlat a város Európa Kulturális Fővárosa programmal kapcsolatos gondolkodásának lényegét is jelképezi azzal, hogy múlt és jövő találkozik az épületben, hiszen a kortárs alkotók Medgyaszay István szellemiségét idéző műveket álmodtak a falakra.

Porga Gyula polgármester az egyik szépen kifestett fal előtt Fotó: Pesthy Márton

Kovács Dániel, a kiállítás szakmai tanácsadója arról beszélt, hogy a résztvevő alkotók tizenkét történetet mesélnek el műveikkel az egykori Iparostanoda szabadon álló, korábban díszítetlen falain. Hozzátette, a kiállítás nemzetközi áttekintést ad arról, a feltörekvő építészek és építészeti csoportok hogyan gondolkodnak ma az ornamentikáról. A helyi önkormányzat, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. és a Paradigma Ariadné független építészstúdió által szervezett tárlat november 30-ig látogatható. Az épület a Petőfi Színházzal együtt újul meg a Modern Városok Program keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában