szobor

2018.10.11. 07:00

Kőbe vésett Laczkó Dezső – Múzeumi Szabadegyetem Veszprémben

A Laczkó Dezső Múzeum művészettörténésze, Sipos Anna tartott előadást a múzeum mellett álló, Medgyessy Ferenc által készített Laczkó Dezső-szoborról a Múzeumi Szabadegyetem legutóbbi alkalmán.

Leitner Vera

Sipos Anna művészettörténész a Laczkó-szobor előtt tartotta előadását

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Kőbe vésett alapító címmel meghirdetett kedd délutáni Múzeumi Szabadegyetemi előadás keretében Sipos Anna művészettörténész a múzeum és a Bakonyi Ház között található, Medgyessy Ferenc által készített Laczkó Dezső-szoborról tartott előadást szabadtéren, a nevezetes szobor előtt.

Sipos Anna művészettörténész a Laczkó-szobor előtt tartotta előadását
Fotó: Penovác Károly/Napló

Az előadás aktualitását az alkotó, Medgyessy Ferenc halálának hatvanadik évfordulója adta. A szakember beszámolója során korabeli felvételekkel illusztrálta az alkotás elkészítésének, felállításának folyamatát. A szabadegyetemi előadásból kiderült, Laczkó Dezső egész alakos szobrát 1937-ben állították fel az Erzsébet-ligetben, akkor még úgy, hogy az általa alapított és építtetett veszprémi múzeum főhomlokzata felé nézzen – ez a terület jelenleg parkoló.

A komoran lefelé tekintő, töprengő alak egyik kezében geológus kalapácsot, a másikban követ tart, emlékeztetve arra, hogy a tudós férfi különösen szerette a geológiát. Laczkó Dezső megmintázásával Medgyessy Ferenc szobrászművészt bízták meg, aki minden aprólékos részlet és finomkodó külsőség nélkül, valamint a naturalizmusra jellemző, kényszeres valóságábrázolás nyomásától szabadulva véste kőbe a múzeumalapítót. Csak magára az emberre koncentrált, a lelkét, szellemiségét igyekezett megragadni.

A szobor nem mindenkinek tetszett. Volt, aki úgy vélte, nem elég monumentális, túl elnagyolt és nem is hasonlít Laczkó Dezsőre. Épp azokat a művészi törekvéseket kifogásolták, amelyek az alkotás újszerűségét, modernitását kölcsönözték. A szobrot 1951-ben ismeretlen tettesek egy éjjel ledöntötték. Ekkor csupán a mű talapzata sérült, de eredeti helyére többé nem került vissza, ma is a múzeum és a Bakonyi Ház között látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában