Megint hazavárunk

2018.10.16. 11:00

Kun Árpád volt az Íróportrék vendége

A Sziveri János Intézet Íróportrék elnevezésű rendezvénysorozatának legutóbbi vendége Kun Árpád József Attila- és Aegon-díjas költő, regényíró volt.

Leitner Vera

Ladányi István Kassák Lajos versét ajánlja olvasásra

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Pannon Egyetemen, a Sziveri János Intézet szervezésében tartott csütörtöki beszélgetésen elsősorban Kun Árpád Boldog észak és Megint hazavárunk című köteteiről beszélgetett az író és Ladányi István, a Sziveri János Intézet vezetője. A könyveken keresztül az otthontalan kívülállóság, az egyes kultúrák, valóságok külső szemmel történő megfigyelése, Norvégia és az írói mechanizmus napirendbe ágyazhatósága is felmerült a témák között.

Az ELTE-n magyar–történelem, illetve a Sorbonne-on francia irodalom szakon diplomázott, majd Franciaországban magyar lektorként tevékenykedő művész 2006 óta feleségével és négy gyermekével Norvégiában él, szépirodalmi tevékenységén túl időskorúak mellett dolgozik házi segítőként.

A Norvégiában élő Kun Árpáddal (jobbról) Ladányi István, a Sziveri
intézet vezetője beszélgetett Fotó: Balogh Ákos

Mint azt a csütörtöki író-olvasó találkozón is elmondta, Boldog észak című regényéhez ez az élethelyzet komoly alapélményt szolgáltatott, ám nem ez volt az első alkalom, hogy úgy érezte, kívülállóként szemléli a világot, ugyanakkor mindig is érdekelte a többségi kisebbség kérdése. Kun Árpád szerint a norvég emberek számos, praktikus dologban kiválóak, ám fantázia területén kevésbé, így szinte adta magát a helyzet, hogy regényében az Afrikából Norvégiába szakadt Aimé ​Billion történetén keresztül mutasson be egy minden közegből hangsúlyosan kilógó emberi sorsot, melyben éles ellentét mutatkozik például a voodoo, népi hiedelmek és gyógymódok, illetve a jóléti Norvégia vidéki társadalmának életmódja között.

A Megint hazavárunk ezzel szemben letehetetlen útiköny arról, hogy hogyan tudunk függetlenné válni őseink mintájától úgy, hogy mégis szeretjük őket, valamint arról, hogy miként tudjuk önmagunkat megtalálni a mindennapi teendőkben; hogyan tudunk felnőni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában