kiállítás

2018.11.21. 07:00

A Szent Benedek-plébánia hetven esztendeje képeken

A Szent Benedek- plébánia történetét dokumentáló kiállítást a Munkácsy-iskola után a városi könyvtárban is megtekinthetjük november 26-ig.

Laskovics Márió

Máthé Romuáld bencés szerzetes, tanár nyitotta meg a plébániatörténeti tárlatot a városi könyvtárban Fotó: Laskovics Márió/Napló

A pápai Szent Benedek-plébánia hetven éve képekben címmel nyílt kiállítás hétfőn a Jókai Mór Városi Könyvtárban. Tizennégy tablón a hitközösség tagjainak archív fényképei, a tárlókban pedig eredeti dokumentumok, iratok elevenítik fel a plébánia eddigi történetét.

A megnyitón Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a szép számú közönséget. Mint mondta, a tókerti az összetartozás plébániája. Ezt bizonyítja, hogy összes fontos állomása, fejlesztése az összefogás eredményeként jöhetett létre, melyben benne van a volt bencés gimnázium tanárainak, bencés szerzetesek, a plébánosok és a hívek munkája, hozzájárulása. A tárlat egy modern kori, vizuá- lis Historia Domusként, azaz háztörténetként is felfogható.

Máthé Romuáld bencés szerzetes, tanár nyitotta meg a plébániatörténeti tárlatot a városi könyvtárban Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az összetartó közösséget meghatározza vezetője, Szijártó László esperes-plébános, aki a remény plébániájaként is említette hitközösségét, hiszen 1948-ban nem volt dicsőség plébániát alapítani, de a hívek mégis vállalták a kockázatot, s ma örömmel nézhetnének körül. Köszönetét fejezte ki a plébánia tevékenységét és a kiállítás kivitelezését segítőknek.

A november 26-ig látható tárlatot Máthé Romuáld bencés szerzetes, tanár nyitotta meg, szólva Szent Benedek életéről, koráról és Európa jelenlegi helyzetéről.

– Létezik-e jövőkép lelki fogódzók nélkül? A felhalmozott tudás elég-e a teljes élethez? Nem. A keresztény hit az élet magasabb értelmébe vetett hit. A kiábrándultságot, boldogtalanságot ennek hiánya okozza. Európa mintha nem találná azt az eszmét, amelyre szellemiségét felépíthetné – elmélkedett.

A műsorban közreműködött Kincses László, Horváth Áron, Szabó Bence és Szabó Evelin szavalattal, zenével pedig Csiba Ágota és Csiba Dóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában