Hit, éneklés és közösség

2018.11.30. 11:00

Bemutatták Máhigné Grób Anna Egy boldog élet című könyvét

A 88 éves, sváb származású Máhigné Grób Annának, a gannai asszonykórus korábbi oszlopos tagjának erős hitét, szorgalmát, énekszeretetét, valamint dalszövegeket feltáró életrajzi kötete látott napvilágot.

Laskovics Márió

Máhigné Grób Anna, Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Hermann István könyvtárigazgató a könyvbemutatón Fotó: Laskovics Márió

Máhigné Grób Anna Egy boldog élet című könyvét mutatták be csütörtökön a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A szép számban megjelent közönséget előbb Hermann István igazgató köszöntötte, majd Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke méltatta a mindenki által Náni néniként ismert szerzőt.

– Az 1970-es években indult a Röpülj páva-mozgalom, melyben – nagy meglepetésemre – egy Veszprém megyei sváb kórus, a gannai asszonykórus is szerepelt. Országszerte elindult a nemzetiségek azon mozgalma, amely a saját kultúrájuk ápolását és megörökítését jelentette. Elkezdtem kórust szervezni, énekeket gyűjteni az öregektől. Náni nénivel először Tótvázsonyban, egy nemzetiségi napon, később ilyen rendezvényeken rendszeresen találkoztam. 1999-ben a Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége Megbecsülés-díjjal tüntette ki a megyei németség érdekében végzett kiemelkedő munkájáért. Náni néni családjára vezérelvként volt jellemző az Isten, haza, család jelmondat. Aki erős hittel hisz Istenben, keményen dolgozik, becsüli a munkát, szereti a családját és tesz a közösségért, az magabiztos, boldog ember. Azt hiszem, ezt tartalmazza a könyv – mondta Heilig Ferenc.

Kovács Zoltán ország­gyűlési képviselő Náni néni életéről beszélt, kiemelve egyik legfájdalmasabb emlékét, a család kitelepítését. Mint mondta, e rettenetes korszak után kész csoda volt talpra állni, de a hit, az éneklés, a család, a helyi közösség sok örömmel kárpótolta. Szólt a könyvről is, amely az életrajzi adatok mellett tartalmazza például az asszonykórus tagjainak nevét, díjait, énekeit, valamint köszöntéseket, visszaemlékezéseket.

Máhigné Grób Anna, Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Hermann István könyvtárigazgató a könyvbemutatón Fotó: Laskovics Márió

 

– A könyv bemutatja egy gannai német nemzetiségű család számos megpróbáltatással, szomorúsággal járó, de megújulással, újrakezdéssel is teli életét. Betekintést enged szokásaikba, életvitelükbe, vallásosságukba. Érinti a település történetét az 1748–1752 közötti bevándorlásoktól kezdve az 1946 és 1948 közötti elűzetésig, sőt napjainkig is. A család történetén keresztül megismerhetjük a gannai svábok életét, a településen élők gondolkodását, az élethez, munkához való hozzáállásukat, a szülőföld és a szülőfalu iránt érzett töretlen szeretetet, az ott élők összefogását. Náni néni családi élete példaértékű lehet a mai emberek számára – olvasható Nagy Ottónak, Ganna polgármesterének előszavában.

– Két lányom biztatására írtam meg a könyvet, amiből a mai fiatalok megismerhetik a gyökereket s megtanulhatják, hogy minden reménytelen helyzetből van kiút kitartó, szorgalmas és becsületes munkával. A hit és a remény csak akkor tud érvényesülni, ha van szeretet – fűzte hozzá Náni néni, aki dalra is fakadt a dedikálással záruló könyvbemutatón.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában