adventre készülődve

2018.11.29. 14:00

Jelenits István tartott előadást a „könyvek könyvéről” Balatonfüreden

Könyv és Biblia címmel tartott előadást Jelenits István piarista szerzetes, teológus, író a Hamvas Béla Asztaltársaság meghívására a balatonfüredi Vaszary Galériában.

Kovács Erika

Jelenits István: Ennek a könyvnek az időtől, koroktól független isteni üzenete az, hogy Isten mindent miattunk, értünk, a saját arcának mintájára teremtett

Fotó: Penovác Károly/Napló

Mikor az asztaltársaság vendége, Hamvas munkásságának tisztelője, értő olvasója, Pilinszky János gyóntatója patinás bőrtáskájával, melyben könyvek lapultak, belépett a Vaszary Galéria kertjébe, addigra teljesen megtelt a terem. Közel százan vártak a jeles előadóra.

Jelenits István: Ennek a könyvnek az időtől, koroktól független isteni üzenete az, hogy Isten mindent miattunk, értünk, a saját arcának mintájára teremtett Fotó: Penovác Károly/Napló

- Hogyan tud velünk Isten szót érteni, amikor mi emberek egymás közt sem igen értjük egymást? – tette fel a kérdést Jelenits István. Előadása tulajdonképpen e kérdésre adott válasz volt, amelynek jobb kifejtésére – az atya szerint – még legalább egyévi szemináriumi időre lenne szükség. – A Biblia az a könyv, amelyen keresztül Isten bekapcsolódott az emberek közötti dialógusba – folytatta, majd kinyitotta a táskát, és elővette a könyveket: az Ószövetséget és az Újszövetséget. Az atya úgy fogalmazott, Isten a mi szavainkat használta ebben a sugalmazott isteni könyvben, de nem úgy, hogy „fogta a szerző kezét”, ahogy Allah Mohamedét. Az evangéliumok szerzői megküzdöttek minden szóért, mondatért, de emberi könyvet írtak. – Ennek a könyvnek az időtől, koroktól független isteni üzenete az, hogy Isten mindent miattunk, értünk, a saját arcának mintájára teremtett. Az ember több mint a napi gondok megoldásáért, biológiai szükségleteinek kielégítésért remegő, kiszolgáltatott lény – hangsúlyozta az előadó.

Az adventi időszakra való előkészületnek is szánt alkalmon az atya az ószövetségi teremtéstörténettől az újszövetségi sorokon át a „Kezdetben volt az Ige, és az Ige Istennél volt, és az Ige Isten volt” említésével jutott el ahhoz az írói attitűdhöz, ahogy az alkotók, költők a Bibliához nyúlva, azt alapanyagul használva, valami fontosat közvetítenek Isten és ember kapcsolatáról. Felolvasásában meghatóan hangzottak Babits Mihály Miatyánk, Zsoltár gyermekhangra, Zsoltár férfihangra című költeményei. A keresztények közös imájának babitsi – az első világháború borzalmai által kiváltott – parafrázisával az atya azt is szemléltette, hogyan szól a Könyv egy adott kor emberéhez. – Az emberi szó töredékesen tudja megfogalmazni, leírni a világot, a teremtést, az Istennel való kapcsolatot, Isten szeretetét. De nemhiába teremtett annyi nyelvet, mert mindegyik nyelv a nagy egész egy-egy szeletét tudja érzékenyebben megfogalmazni – értelmezte a bábeli történetet.

A hallgatóság az előadás végeztével megfogalmazhatta magának Jelenits atya „üzenetének” lényegét, miszerint csak az értheti meg a Könyvet, aki gyakran forgat más könyveket is.

Az előadást keretbe foglalta Berzsenyi Dániel, Dsida Jenő és Pilinszky János egy-egy verse Simon Erzsébet tolmácsolásában, illetve Király Nóra által előadott paraliturgikus dicsőítő himnuszok Szent Ferencről és vízkereszt ünnepéről. Az énekeket gótikus hárfával és ír buzukival kísérte az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában