kordokumentumok a város mindennapjairól

2019.01.18. 16:00

Kutatható a várpalotai Bakos-hagyaték

Születésének 90. évfordulója alkalmából emlékeztek szombaton a településen a Városszépítő és -védő Egyesület alapító tagjára, Bakos Miklósra. Az egykori helytörténeti kutató örökül hagyott közel ezer korabeli fotóját, irat- anyagait és kutatómunkáit mostantól a Krúdy Gyula Városi Könyvtár őrzi.

Szabó Péter Dániel

Bakos Miklós sírjánál a civilszervezet jelenlegi elnöke, Petrovics László méltatta a Városszépítő és -védő Egyesület alapító tagjának életútját

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

A rendkívül sokrétű anyagot lánya, Szalóné Bakos Judit ajánlotta fel az intézménynek a megemlékezéssel egybekötött hagyatékátadó ünnepségen.

Bakos Miklós, a Városszépítő és -védő Egyesület alapító tagja ösztönözte és segítette Várpalotán a helytörténeti kutatómunkát, s részt is vállalt abban, mondta el az emléknapon Petrovics László.

Bakos Miklós sírjánál a civilszervezet jelenlegi elnöke, Petrovics László méltatta a Városszépítő és -védő Egyesület alapító tagjának életútját Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Az egyesület jelenlegi elnöke az Alsóvárosi temetőben, Bakos Miklós sírjánál reményét fejezte ki, hogy azok a szellemi kordokumentumok, melyek családi hagyatékként Szalóné Bakos Judit jóvoltából a Krúdy Gyula Városi Könyvtár birtokába kerültek, hitelesebben adnak bepillantást az egykori Várpalota mindennapjainak részleteibe. – A hely- ismeretről nem lehet eleget beszélni, mert nagyon fontos ahhoz, hogy az emberekben kötődés alakuljon ki lakóhelyük iránt. Bakos Miklós ezt a tételt pontosan tudta – mondta el Petrovics László, majd hozzátette, a múlt hiteles bemutatása a történészek feladata, ám a civileknek is lehetőségük van arra, hogy munkájukkal ezt segítsék.

A megemlékező beszédet követően a megjelentek koszorúkat helyeztek el Bakos Miklós sírjánál, majd az emléknap a városi könyvtárban folytatódott.

Az intézményben Katona Csaba, Várpalota alpolgármestere kiemelte, hogy Bakos Miklós át-, illetve meg is élte a 20. század ideológiai küzdelmeit, sőt, maga is aktív résztvevője volt a kornak. Hozzátette, egy vezető beosztású embernek mindig nagy kihívás az, hogy miként tud élni a hatalommal, ember tud-e maradni az embertelenségben. – A város számára Bakos Miklós igazi értéke nem az aktív éveihez köthető, hanem ahhoz a rövid időszakhoz, melyet nyugdíjazása után megélt. A kézirataiba beleolvasva számtalan jó ötlettel, javaslattal találkoztam, ám ezeket már nem volt ideje kidolgozni, megvalósítani. A mai, hagyatékátadó rendezvény esély arra, hogy ez az értékes hagyaték kutathatóvá, feldolgozhatóvá váljon, s reményeim szerint jönnek majd olyanok, akik nemcsak látszani, hanem ténylegesen lenni akarnak, s továbbviszik azt a lokálpatrióta munkát, amit ő elkezdett – mondta el Katona Csaba alpolgármester.

A folytatásban a Városszépítő és -védő Egyesület tagja, Zöld Istvánné nyugalmazott tanár méltatta Bakos Miklós várpalotai tevékenységét, Budai László, a rendezvénynek helyet adó városi könyvtár vezetője pedig kiemelte, a hagyatékátadó ünnepség nem szabad, hogy több legyen, mint Bakos Miklós helytörténeti munkájának, emberséges személyének az elismerése.

– A helytörténeti kutatómunka alapja, hogy a különböző visszaemlékezések és tárgyi emlékek biztos helyen legyenek őrizve. Ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy minél kevesebb fehér folt maradjon a történelemben – hangsúlyozta Budai László, aki az emléknapon átvette a hagyatékot Bakos Miklós lányától.

Az értékes anyag mintegy ezer korabeli fotót, Pápai Sándor egykori rendőrkapitány iratanyagát, s számos pótolhatatlan személyes helytörténeti kutatást is tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában