Géczi János és Csányi Vilmos

2019.02.07. 17:00

Nem kedvez a fiataloknak a kényeztetés?

Életről és halálról, evolúcióról, kutyáról, kertről, költészetről, utazásról és konyháról elmélkedett Géczi János József Attila-díjas író, költő, biológussal, a '80-as években elhíresült Vadnarancsok szerzőjével és Csányi Vilmos Széchenyi-díjas etológus, biokémikussal Őszi kék című beszélgetőkönyvükről Mórocz Anikó, a Füred Tv szerkesztője a balatonfüredi Kisfaludy Galériában a közelmúltban, telt ház előtt.

Kovács Erika

Géczi János József és Csányi Vilmos szerint az új nemzedékek azért nem találják a helyüket a világban, mert alapvető emberi értékeket vesznek el tőlük, azáltal, hogy készen kapnak dolgokat

Fotó: Pesthy Márton / Napló

A szerzők, akik hófehér kutyáikkal, Jankával és Buborékkal érkeztek, és az ebek végig gazdáik lábánál hevertek, egybehangzó állítása szerint az országos könyvbemutató körút végállomásaként a füredi est volt a legsikeresebb. Valójában az értő csendben figyelő közönség előtt bölcs emberek pesszimista világképe körvonalazódott.

A beszélgetésen Géczi János és Csányi Vilmos, ha nem is a könyv sorrendjében, körbejárták azokat a témákat, amelyek a pályája vége felé járó tudós elé kerülnek, és nem véletlen, de számos húsbavágó sorskérdést is érintenek. A két tudós eltérő habitusát villantották fel azok a könnyedebb gondolatok, amelyeket például a konyhaművészet, kertépítés, utazás apropóján, néha egymással feleselve, évődve meséltek el. Azonban abban mindketten egyetértettek, hogy az állatok lelkes lények.

Géczi János és Csányi Vilmos szerint az új nemzedékek azért nem találják a helyüket a világban, mert alapvető emberi értékeket vesznek el tőlük azáltal, hogy készen kapnak dolgokat
Fotó: Pesthy Márton / Napló

Csányi Vilmos idézte fel egyik megható történetét előző kutyájáról, Jeromosról, aki úgy szipogott, mint egy kisgyerek, mikor igazságtalanság érte gazdája részéről. Szóba került a túlnépesedés, a mesterséges intelligencia térhódítása, a család és az idős emberek szerepe. Az emberiség jövőjére vonatkozó kérdésre Csányi professzor úgy fogalmazott, hogy nem a robottechnika fejlődése a veszély, hanem a már most jelen lévő mesterséges intelligencia térnyerése. Az emberi faj sajátossága, hogy értelmes célért küzd. Az új nemzedékek azért nem találják a helyüket a világban, mert alapvető emberi értékeket vesznek el tőlük, azáltal, hogy készen kapnak dolgokat.

Ennek – szerinte – beláthatatlan következményei lehetnek. Elhangzott: mitől függ, hogy jól érzem magam? Az, hogy az ember jól érzi magát a bőrében, csupán 20-30 százalékban biológia, a maradék 70 százalék kondíció, illetve kulturális nevelés kérdése. Géczi János irodalmi példát hozott, miszerint a Nobel-díjas Kertész Imre Sorstalanság című regénye is erről szól: embertelen körülmények között hogyan lehetsz boldog? – hangzott el a kérdés a zsúfolásig megtelt kiállítóteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában