Sztároknak kölcsönzi a hangját

2019.02.14. 16:00

Zimmer Feri a filmvásznon, Reviczky Gábor színművész a pódiumon

Vastapssal érkezett, majd később búcsúzott a csopaki filmklub szépszámú közönségétől Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari-­díjas színművész. Többek meglepetésére a Zimmer Feri vígjátékra beült, mondván, régen látta a filmet, és lehet, hogy kérdeznek tőle olyat a nézők, amire nem biztos, hogy tud válaszolni – jegyezte meg a rá jellemző fanyar humorral.

Szendi Péter

Reviczky Gábor szívesen emlékezett vissza a Hegedűs a háztetőn című darabra, amelyet a Vígszínházban Hegedűs D. Gézával felváltva játszottak. Tevje megformálása nagy kihívás volt számára. Egy színész itt mindent, mélységet és magasságot is megkap, amit egy szerepben csak kívánhat

Fotó: Szendi Péter

Időben érkezett az eseményre, egyből néhány rajongó „letámadta”, közös fotót és autogramot kérve. Kedvesen, mosolygósan annyit kért, hogy hadd gyújtson rá, mert hosszú volt az út. Évtizedek óta dohányzik, ez az egyetlen káros szenvedélye. Másfél csomaggal szív el naponta, szerinte nem sok, normális.

Reviczky Gábor szívesen emlékezett vissza a Hegedűs a háztetőn című darabra, amelyet a Vígszínházban Hegedűs D. Gézával felváltva játszottak. Tevje megformálása nagy kihívás volt számára. Egy színész itt mindent, mélységet és magasságot is megkap, amit egy szerepben csak kívánhat Fotó: Szendi Péter

Hatalmas tapsot kapott, ahogy besétált a zsúfolásig megtelt kultúrházba. Úgy látszik, a Zimmer Ferinek huszonegy év után is kirobbanó a sikere, de nyilván a legtöbben magáért a színészért, Reviczky Gábor miatt jöttek el. A Zimmer Feri üdülős jeleneteit a budapesti Római parton, a balatoni jeleneteit Balatonföldváron forgatták. Egy hacker utánakeresett annak, hogy az internetről legtöbbet letöltött magyar film a Zimmer Feri első része volt, és utána pedig az Üvegtigris három epizódja.

Reviczky Gábor elmondta, hogy a II. világháborút követően ez volt az első hazai film, amely nem állami támogatásból, hanem négy magánszemély pénzéből valósult meg, mintegy 118 millió forintból. Mint kiderült, a sok letöltés miatt anyagilag nem térült meg a mára már kultikus vígjáték. A népszerű színész arról is beszélt, hogy a film forgatókönyvét Tímár Péter rendező már 1978-ban megírta, de az akkori filmcenzúra nem engedte elkészíteni. Hasonlóan a Csinibaba című vígjátékához, itt is azt a technikát találta ki, hogy a szöveget rámondatta a színészekkel egy magnóra, majd ezt hol gyorsítva, hol lassítva játszotta le, a színészek meg ehhez a tempóhoz igazodva tátogták, illetve mozogták le a jelenetet. A kész változatban ezért mozognak furcsán a szereplők.

Jack Nicholsonnak, Al Pacinónak, Clint Eastwoodnak, Robert De Nirónak és Arnold Schwarzeneggernek többször kölcsönözte a hangját. Utóbbiban nem igazán érezte jól magát, mint kiderült, hangminta alapján az amerikai gyártók őt választották ki erre. Színházi munkái közül szívesen emlékezett vissza a Hegedűs a háztetőn című darabra, amelyet a Vígszínházban Hegedűs D. Gézával felváltva játszottak. A Tevje megformálása, karaktere nagy kihívás volt számára. Táncolt, énekelt, mosolyt varázsolt az emberek arcára, és olykor könnyeket csalt ki a szemükből.

Bár szabadúszó, de mégis rengeteget forgat. A neves színész jelenleg nyolc filmben játszik, ebből hét rendező elsőfilmes. A színpadi szerepek mellett ott van még a 2017 óta óriási sikerrel futó Mi kis falunk című filmsorozat, melybe a lakosságot is bevonták. Pajkaszeget – hivatalosan: Pilisszentlélek, Esztergomtól nem messze – azóta turisták hada keresi fel, Teca kocsmája állandóan telt házzal üzemel.

Népszerű és közkedvelt a Reviczkyvel az erdőben című dokumentumfilm, melynek nem titkolt szándéka a vadászok és a lakosság közti távolság csökkentése. Kevés idő jut a családjára, három lánya (Stefánia, Nóra, Bora), egy fia (Zsombor) és négy unokája van. Ha velük van, akkor más nem létezhet, csak ők, igyekszik tartalmasan eltölteni az időt.

Február 26-án folytatódik a filmklub, Csuja Imre Jászai Mari-díjas színművésszel, amikor is az Üvegtigrist vetítik le a kultúrházban 17 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában