Asszociációk és érzések

2019.03.19. 20:11

A Cselédkorzó című előadáshoz egy nóta adta az ötletet

Egy hangulatból nőtte ki magát folklórműsorrá a Cselédkorzó című előadás, ami egyrészt a táncszínházi darabokból merít, azonban mégsem lehet kategorikusan besorolni. Egy kicsit más, egy kicsit új, mint amit eddig a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesülettől láthatott a közönség.

Polgár Bettina

A néptánc régi műfaj, de folyamatosan megújul

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Müller Anita, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület vezetője álmodta meg, majd vitte színpadra a Cselédkorzót férje, Müller Zoltán művészeti vezető segítségével. A bemutatónak a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme adott otthont, telt házas érdeklődés mellett. Az egyesület vezetője elmondta, az alapötletet egy nóta adta, amit útközben hallgattak. Így merült fel, hogy kellene egy olyan jellegű műsort készíteni, ami a boldogságról szól.

A néptánc régi műfaj, de folyamatosan megújul Fotó: Polgár Tibor/Napló

– Egy tanulmányom során találkoztam a cselédkorzó kifejezéssel. Nagyon megtetszett a gondolat, hogy ez legyen a műsor címe, hiszen sokféle mondanivalót takar. A cselédkorzó egy olyan hely, ahol rengeteg ember, különböző társadalmi réteg és tájegység található meg. Tulajdonképpen egy átjáróházat jelent, amibe sok mindent bele lehet gondolni – magyarázta Müller Anita.

Kiemelte, a műsor sem korban, sem a táncanyagát tekintve nem volt kötött, inkább egy-egy gondolatot, hangulatot akartak megmutatni. – Asszociációk, érzések, képek – ezek alapján dolgoztunk. Nem egy konkrét történet mentén haladtunk, hanem minden egyes kép sugallt valamit. Ezek között nem mindig volt összefüggés, korban és stílusban is mozogtunk, ezért is lett ilyen változatos a műsor – mutatott rá az egyesület vezetője.

– Fontos szempont volt, hogy a fiatal vadvirágosok elé magas mércét állítsunk. Az együttes összetétele ugyanis mindig cserélődik, többek között a családalapítás, a továbbtanulás miatt. Ez a műsor mély víz volt a fiataloknak, hiszen itt már „nemcsak” táncolni kellett, hanem a színészi képességeket is fontos volt megcsillantani – hangsúlyozta Müller Anita.

Mint mondta, a megvalósítás közel egy évet vett igénybe. A koreográfia és a táncanyag kialakítása az alkotónak jelentette a legtöbb feladatot, az utolsó fél évben pedig rengeteget próbáltak. A műsorban első asszisztensként működött közre Müller Sára, másodasszisztensként Orsós Szabolcs és Erdős Kristóf segédkezett. Emellett szakértő szemmel segített a dramaturgiában Benkő Dávid, az ExperiDance egykori szólótáncosa és felesége, Benkő-Morvai Veronika, a talpalávalót pedig Németh Dénes és zenekara biztosította.

A műsorban az ismert táncok mellett új elemeket is bevezettek, hangsúlyos szerepet kaptak a kalotaszegi táncok. – Kíváncsiak voltunk a közönség véleményére, ezért értékelőlapokat osztottunk ki. Noha a Cselédkorzó nem volt egész estés műsor, mindenki azt mondta, hogy még nagyon sokáig nézte volna az elő- adást. Megtörtént eseményekre alapozva fogjuk kibővíteni a műsort, amit legközelebb április 17-én láthat a közönség a Jókai művelődési központban – árulta el a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület vezetője.

– Hiába mondják, hogy a néptánc egy régi műfaj, mindig meg kell újulni, és ki kell elégíteni a kornak megfelelő igényeket. Az egyesület minden évben szervez egy hasonló nagyobb szabású műsort – mondta Müller Anita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában