Kossuth-kápolna

2019.03.14. 11:30

Nem mindennapi házasságkötés Csárdapusztán

A Csárdapusztán álló Kossuth-kápolnáról a néphit azt tartja, hogy Kossuth Lajos és Meszlényi Terézia 1841-ben itt tartotta egyházi házasságkötését.

Polgár Tibor

A 18. század közepe táján épült csárdapusztai kápolnát 1994-ben teljeskörűen felújították Fotó: Polgár Tibor

A szájhagyomány útján elterjedt történetnek Fehér Mária, a térség címzetes főjegyzője, valamint H. Szabó Lajos helytörténész kutatása segített nekünk utánajárni. Habár írásos emlékek hézagosan maradtak fenn, a környékbeliek elbeszélései szerint Kossuth Lajos udvarlása során, majd Meszlényi Teréziával kötött házassága révén többször is járt apósa, Mészlényi János földbirtokos kisdémpusztai birtokán lévő házánál. (Manapság Csárdapusztához hasonlóan Kisdémpuszta is a Pápától 25 kilométerre található Bakonyság külterületének számít.)

Meszlényi Terézia római katolikus volt, Kossuth Lajos pedig evangélikus, ezért vegyes vallású házasságkötésük nem a megszokott körülmények között történt 1841. január 9-én a pesti belvárosi római katolikus plébánián. Mivel Kossuth nem adatott reverzálist, azaz írásos megegyezést a születendő gyermekek vallásáról, a plébános a templomon kívül, a parókia egyik oldalszobájában tartott, minden egyházi szertartást mellőző ceremónián ünnepélytelen egykedvű hanyagsággal csupán tudomásul vette a házasság létrejöttét, amit meg sem áldott. Ez a násznép körében nagy felháborodást keltett.

A helyzeten az sem segített, hogy az ifjú pár és ismerőseik a templomon keresztül hagyták el az esküvő színhelyét. Egyébként Kossuth Lajosnak és Meszlényi Teréziának a tanúi sem voltak akárkik: Fáy András, a „nemzet mindenese” jelzővel illetett nemzetgazdász, gróf Ráday Gedeon, a Nemzeti Színház későbbi igazgatója, Szentkirályi Móric, Pest vármegye alispánja, valamint Szombathelyi Antal táblabíró, országgyűlési követ tanúskodott az eseményen.

A 18. század közepe táján épült csárdapusztai kápolnát 1994-ben teljeskörűen felújították Fotó: Polgár Tibor

Kossuth hitbuzgó katolikus ember hírében álló apósa, Meszlényi János mindenképpen egyházi áldásban kívánta részesíteni a frigyet, ezért a nászutat követően Kisdémre látogató ifjú pár házasságát a 18. század közepe táján barokk stílusban épült csárdapusztai kápolnában áldatta meg egy plébános barátjával. Mivel Kisdém a pápateszéri római katolikus egyházközséghez tartozott, valószínűleg Markovics János, az akkori esperes-plébános végezte el az egyházi szertartást.

A szájhagyomány szerint azonban Kossuth Lajosnak és Meszlényi Teréziának nemcsak a házasságát áldották meg ebben a kápolnában, hanem az eljegyzésüket is itt tartották. A frigy megáldásáról és annak pontos idejéről nem található feljegyzés, csupán feltételezhető, hogy a szertartás 1841 februárjában vagy márciusában zajlott le. Ennek az eseménynek állít emléket a kápolna falán egy felirattal és domborművel díszített márványtábla, amelyet Raffai Béla szobrászművész készített 1994-ben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában