„Mert a trollok nem ragoznak helyesen”

2019.03.21. 07:45

Varró Dani könyve egy pici ír kobolddá változik a kezünkben

Varró Dániel József Attila-díjas magyar költő, műfordító volt a vendége a Pannon Egyetem hallgatóinak szervezésében kedden az Eötvös Károly Megyei Könyvtárnak.

Horváth Virág

Varró Dániel Életető Erzsébet kötetét dedikálja

Fotó: Horváth Virág / veol.hu

A költő az est folyamán főként A szomjas troll (2018) kötetből adott ízelítőt a Kisfaludy-teremben összegyűlt érdeklődő tömegnek. A Túl a Maszat-hegyen után most végre ismét egy kalandos mesevilágba kalauzol bennünket az alkotó, „varródanisítja” az északi és a kelta folklór néhány jellegzetes alakját: trollokat, mocsári goblinokat, orkokat, leprikónokat, hableányokat és hablegényeket(!).

Dr. Kovács Gábor a Pannon Egyetem adjunktusa, és Szabó Eszter egyetemi hallgató párosa, Varró Dániel két beszélgetőtársa egymás finom ellenpontjaiként tartották egyensúlyban az irodalomtudományi mélyrepülés és a magánéleti botrányok ekvivalens fontosságát.

Szabó Eszter jó érzékkel fogta meg a bemutatón Varró Dánielt mint celebet, ismert személyiséget. Nem volt rest a híres-hírhedt „konnektoros vers” kapcsán a költői felelősségvállalásról vagy a szociális fóbiáiról faggatni. Arra a kérdésre, hogy le tudna e érettségizni a Varró Dániel tételből, elmondta, hogy látott már saját magáról kidolgozott érettségi tételt, és valószínűleg nem tudna. Az irodalmi tételek műelemzés részei olyan tényeket tartalmaznak, amikre ő nem feltétlenül gondolt, vagy egyáltalán nem jutott eszébe a saját verséről.

Dr. Kovács Gábor köszöntötte a megjelenteket és a művészt, Varró Dánielt. Jobb oldalon Szabó Eszter.
Fotó: Horváth Virág / veol.hu

 

A szomjas troll címadó mesén kívül még három verses elbeszélés található a kötetben; A kíváncsi óramanó, A kis hablegény, és a A leprikónok átka. Ezeknek az irodalmi-elemzésében dr. Kovács Gábor nyújtott segítő kérdéseket Varró Daninak és a közönségnek is. Talán a legmeglepőbb, és egyben legizgalmasabb A leprikónok átka című vers, aminek a történéseibe az olvasó is beleszólhat. Talán a 80-as 90-es évek generációinak ismerősebben cseng a Halállabirintus című könyv, vagy kalandjáték kifejezés, ami főként a fantasy történetek kedvelt formája volt akkoriban. Tulajdonképpen erre a „lapozgatós”, az olvasót döntéshelyzetek elé állító formára írta meg a könyv utolsó elbeszélését Varró Dániel, ami a gyermekeknek izgalmas újdonság, a felnőtteknek viszont erőteljes retro-faktor.

Varró Dániel Életető Erzsébet kötetét dedikálja
Fotó: Horváth Virág / veol.hu

Varró Dániel ebben a kötetben is azon túl, hogy a magyar nyelv készletét kimerítve szójátékokban gazdag gyerekkönyvet alkotott, tetten érhetők a felnőttekre való kikacsintások, a szülőknek szóló „húsvéti tojások” (Andersen-paródia, Kalevala áthallások). Ha nem találja meg, úgyis jó, ha megtalálja, akkor az plusz öröm.

A könyv ezzel saját életre kel, hol meghalunk olvasása közben, hol Odin jutalmaz minket a hősiességünkért, néha pedig jól megtréfálja olvasóit, akárcsak egy szemtelen kis ír kobold.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában