Műkedvelő kézművesek

2019.04.29. 07:00

Tehetséges alkotók rejtett kincseit tárták a közönség elé Úrkúton

Kardos Antalné, az úrkúti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a közösségi házban az Úrkút Község Önkormányzata és az Úrkúti Faluvédő és Kulturális Egyesület által szervezett kézműves kiállítás vendégeit.

Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Vinkelmann Józsefné babái korhű ruhákban Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Úgy fogalmazott, hogy büszkeség töltheti el minden úrkúti lakos szívét látva a kiállított alkotásokat, ugyanis a cserép- edények, gobelinek, korhű babák, fafaragások, ékszerek azt bizonyítják, hogy a faluban sok tehetséges alkotóval élhetnek együtt a helyiek.

Vinkelmann Józsefné babái korhű ruhákban Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

Fülöp Zoltánné, Úrkút polgármestere köszöntőjében elmondta, büszke arra, hogy ennyi rejtett tehetség él a faluban, és arra kérte a helyi alkotókat, hogy legyenek büszkék az alkotásaikra, hiszen mind- mind egyediek és csodálatosak. A kiállított alkotások kifejezik azt az örömet, amit az alkotók akkor éreznek, amikor rejtett kincsük a nyilvánosság elé kerül – tette hozzá.

Somogyi Imréné, a kiállítás ötletgazdája elmondta, hogy huszonöt kiállító munkái láthatók a közösségi házban, köztük a 93 éves Kungl Józsefné, Rézi néni babái is megtekinthetők. Úgy fogalmazott, hogy a kézimunka, a kézművesség az emberiség legősibb foglalatossága, ebből nőtt ki minden termelőtevékenység, amit ma már iparszerűen végzünk. Hozzátette, a kiállításon lévő alkotások, készültek akár tűvel, akár ecsettel vagy más szerszámmal, létrejöhettek használatra vagy dísznek, az alkotó számára mégis az a legbecsesebb ellenérték, ha az másnak is tetszik.

A megnyitón dalokkal közreműködtek a helyi általános iskola növendékei, valamint verset mondott Sári Bálint tanuló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában