Bővül a repertoár

2019.04.03. 07:00

Zenés darab bemutatójára készül a tapolcai amatőr színjátszó csoport

A Tamási Áron Művelődési Központ Amatőr Színjátszó Klubja Szántó Péter A csomagolt lány című darabjának bemutatására készül. A próbákról a klub vezetője és a darab rendezője, Havasi Gábor számolt be.

Tóth B. Zsuzsa

A darab szereplői hetente három alkalommal próbálnak, iskola és munka után

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Amint azt megtudtuk, az április 14-ei és másnapi előadásra már tavaly szeptemberben elkezdtek készülni a szereplők, annál is inkább, hiszen mindannyian amatőrök, tanulnak, dolgoznak hét közben.

A darab szereplői hetente három alkalommal próbálnak, iskola és munka után. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az 1989-ben írt darab harminc­éves, azonban nem ez az apropója a bemutatónak. Több színház is műsorra tűzte korábban a KFT-dalokra épülő modern, zenés, könnyű nyelvezetű komédiát. Mi abban inkább a prózát hangsúlyozzuk, a dalokból csak részleteket adunk elő. Azok a szereplők fakadnak dalra, akik eddig még sosem énekeltek színpadon, ez újdonság lesz tehát, mondta Havasi Gábor, a hároméves klub vezetője. A dalokat újragondolta a zenei alapokat készítő Román Iván zeneiskolai tanár, aki az énektanulásba is besegített. A darab főszerepében Korponai Kitti, Dominek Ilona és Baracskai László látható, de mindenkinek fontos szerepe lesz a szövevényes történetben.

A darab nehézségét bizonyítja, hogy van olyan szereplő, aki két szerepben domborít – mondta Havasi Gábor. Leszögezte, hogy számukra minden darab nehéznek bizonyulhat, hiszen valamennyien amatőrök. – Több tíz oldalas szöveget kell megtanulnunk és azt prezentálni a közönségnek. Az eredmények azt mutatják, hogy sikerrel, hiszen a korábbi éviekhez képest olyan hamar elfogytak a jegyek, hogy egy plusz előadást is be kellett terveznünk. A nézők érdeklődését szinten kell tartanunk a darab elejétől a végéig, hogy lehetőleg ne derüljön ki a csomagolt lány kiléte – mondta a színpad vezetője. Hozzátette, hogy a csoport tagjai vidámak, hétköznapi gondjaik mellett szívesebben választanak vidám darabot, valamint érzésük szerint a tapolcai közönség ugyancsak befogadó erre, ezért idén is ilyet választottak.

– Mivel amatőr színpadról van szó, az alapításkor az volt a cél, hogy a közösség együtt legyen, a tagok jól érezzék magukat szabad idejükben. Így mindig a 18 előadóhoz keressük a megfelelő darabot. Ráadásul igyekszünk arra is figyelni, hogy aki az egyik évben nagyobb szerepet kap, az legközelebb inkább kisebbhez jusson, teret adva a többieknek. Ma már a város eseményein, például a főzőversenyeken szintén együtt indulnak a tagok, ezzel ugyancsak összekovácsolva a csoportot – tette hozzá Havasi Gábor.

A klub tavalyelőtt Kéri Ferenc Meghalsz, banya! című darabját mutatta be, a következő évben Örkény István Tóték című tragikomédiáját adta elő nagy sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában