Átadják a kincseket

2019.05.30. 11:00

A Balaton-felvidék hagyományait őrzik a táncosok

A Tördemic Néptáncegyüttes tagjai a Bakony–Balaton-felvidék táncait képviselték mint Fülöp Ferenc-díjas hagyományőrző táncosok a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség eseményén.

Tóth B. Zsuzsa

A képen a Májusi tánc eseményén fellépő csoportok láthatók Fotó: archív

A Májusi tánc a Hagyományok Házában című programon Szabó Csaba, Németh Eszter, Cziráki Ilma, Fekete Róbert és Üst Gyula lépett fel. A műsort a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség szervezte, az általa Bagon március 23-án Fülöp Ferenc-díjassá minősített táncosok gálaműsoraként.

A Tördemic Néptáncegyüttes Bakonyi betyárnótával indította műsorát a fiúk előadásában, majd Üst Gyula cséptáncot adott elő Sármellékről. Szabó Csaba Kapolcs környéki dusolást mutatott be, végül közös bakonyi lassú és friss csárdást láthatott a közönség két pártól. A táncosokat Császár Dominik dudán kísérte. Megyénket a veszprémi Gerence Táncegyüttes ugyancsak képviselte a találkozón, amelyen felléptek többek között sármelléki, felsőtárkányi, turai, bagi, szennai, paksi, eleki, bogyiszlói együttesek is.

A képen a Májusi tánc eseményén fellépő csoportok láthatók Fotó: archív

A szövetség szerint a Májusi tánc célja, hogy táncoljon a hagyományőrző együttesek több generációja: adatközlők, felnőtt- és gyerektáncosok, a Népművészet Mesterei, Fülöp Ferenc-díjas magyar, magyarországi cigány, német és szlovák nemzetiségű táncos szólisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában